Doar un număr de 42 de cabinete ale medicilor de familie din judeţul Harghita, dintr-un total de 128, se află în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, pentru administrarea vaccinului anti-COVID, iar acoperirea teritorială a acestor cabinete la nivelul judeţului nu este adecvată.
Directorul general al CJAS Harghita, Duda Tihamer, a precizat marţi, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce are încheiate contracte cu 128 de cabinete medicale din judeţ, dar numărul medicilor de familie este mai mare, întrucât pe un singur contract se pot afla mai multe persoane.
Din totalul de 128 de contracte încheiate cu cabinetele medicale, 42 sunt pentru vaccinarea anti-COVID, în 81 de cabinete se efectuează testarea COVID, iar 103 cabinete se află în relaţie contractuală cu CJAS pentru urmărirea stării post-COVID.
Directorul general al CJAS Harghita a punctat faptul că numărul medicilor de familie care au fost implicaţi în activitatea de vaccinare anti-COVID este mai mare, mulţi lucrând în centrele de vaccinare din judeţ.
Duda Tihamer crede că, după 1 iulie, când activitatea de vaccinare anti-COVID se va face exclusiv în cabinetele medicilor de familie, numărul contractelor încheiate cu casă va creşte.
‘Ei (medicii de familie – n.red.) chiar au participat la activitatea de vaccinare, atunci când funcţionau şi centrele de vaccinare pe raza întregului judeţ. Ca număr, este redus raportat la 128 de contracte (numărul cabinetelor în care se efectuează vaccinarea-nr), şi problema este că nici împărţirea teritorială nu este corespunzătoare. Adică, sunt zone neacoperite şi sunt zone unde mai mulţi medici au semnat aceste contracte. Însă, cu data de 1 iulie, când doar medicii de familie vor fi cei care vor efectua aceste vaccinări, atunci sunt sigur că vor fi mult mai mulţi medici care vor încheia contracte, mai ales în situaţia, puţin probabilă şi nedorită, ca să reapară virusul’, a explicat Duda Tihamer.
El a mai spus că cei care doresc, în continuare, să se vaccineze, pot să consulte lista medicilor aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS şi să se programeze, chiar dacă medicul de familie la care este înscris nu se află pe această listă.
‘Este important că se pot adresa oricărui medic de familie, chiar dacă nu este medicul său de familie pentru vaccinare şi pot beneficia de vaccinare şi cei care nu sunt asiguraţi’, a punctat directorul general al CJAS Harghita.
Anul trecut, CJAS Harghita a efectuat plăţi în valoare totală de aproape 550.000 lei pentru activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie, iar până în prezent s-au efectuat plăţi de peste 72.000 lei. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)