Acasă93Harghita: Două proiecte de mediu, finanţate din fonduri norvegiene, lansate la Miercurea-Ciuc

Harghita: Două proiecte de mediu, finanţate din fonduri norvegiene, lansate la Miercurea-Ciuc

Două proiecte de mediu finanţate din fonduri norvegiene şi derulate de Primăria Miercurea-Ciuc şi, respectiv, de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane din municipiu au fost lansate joi în prezenţa ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Ministrul Tanczos Barna a arătat că este vorba de două proiecte foarte importante, care vizează lupta împotriva schimbărilor climatice.

‘Cele două proiecte care sunt lansate astăzi la Miercurea-Ciuc fac parte din acel pachet de 19 milioane de lei finanţat din fondurile norvegiene şi derulat de Ministerul Mediului. Sunt două proiecte care vizează lupta împotriva schimbărilor climatice, o dată prin crearea unei strategii la nivelul municipiului Miercurea Ciuc, cât şi prin refacerea zonelor umede şi a turbăriilor, care reprezintă, pe de o parte, un habitat extrem de important, extrem de valoros, pe de altă parte poate să fie o zonă de stopare a carbonului pe termen lung. Mă bucur că acest program este lansat, efectiv, în practică, la Miercurea-Ciuc; în decembrie am semnat contractele de finanţare la Bucureşti, la Ministerul Mediului’, a declarat Tanczos Barna.

El a precizat că ministerul are în derulare mai multe programe ce vizează adaptările la schimbările climatice, despre care a spus că ‘este o luptă pe termen mediu şi lung’.

La rândul său, primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, fost ministru al Mediului, a vorbit despre proiectul derulat de municipalitate – ‘Elaborarea planului de atenuare şi prevenire a schimbărilor climatice în municipiul Miercurea-Ciuc – CLIMCONTROL’.

‘Prin acest proiect putem aduce problematica schimbărilor climatice la nivelul unor planuri de acţiune, şi nu la nivelul unor teoretizări, simpozioane. (…) Pentru oraşul nostru, efectiv, foarte multe elemente au fost făcute practic până acum, pe partea de adaptare la climă sau de ameliorare a efectelor schimbărilor climatice. Dar, am dorit să avem o abordare strategică şi aceasta necesita un proiect. Aşa am depus un proiect pe fonduri norvegiene, care a fost coordonat de Ministerul Mediului şi selectat din fericire municipiul nostru, alături de alte câteva proiecte la nivel naţional. Prin proiectul acesta dorim ca la sfârşit să avem o strategie de adaptare bine conturată, care ne dă pentru următorii ani de zile o listă de investiţii prioritare care vor aduce mai aproape problematica schimbărilor climatice, dar şi a soluţiilor pe care trebuie să le abordăm la nivel de municipiu ca să putem să prevenim anumite momente critice sau anumite probleme în ceea ce priveşte funcţionarea oraşului’, a afirmat Korodi Attila.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Mediului Szep Robert a oferit detalii despre al doilea proiect lansat, ‘Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea de Centru (RePeat)’, elaborat pe când acesta conducea Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane din Miercurea-Ciuc.

‘În primul rând vom reabilita 11 turbării degradate în zona de centru a ţării şi vă spun două lucruri pentru care sunt foarte importante astfel de proiecte: se sechestrează cantităţi foarte mari de dioxid de carbon, adică sunt adevărate rezervoare naturale, adică preiau dioxid de carbon din atmosferă şi îl blochează în mod natural în sol, în zonele acestea umede, reglează bilanţul hidric al atmosferei, în sensul în care sunt rezervoare de apă în perioadele secetoase şi pot să creeze nişte microclimate, adică pot să aducă un aport pozitiv asupra ploilor locale, să se formeze ploile locale şi nu în ultimul rând, aceste zone umede au o biodiversitate şi un ecosistem aparte. Adică, sunt specii de plante şi chiar de vieţuitoare, de animale, care nu trăiesc decât în zonele acestea, dacă le pierdem, riscăm să pierdem definitiv aceste specii protejate. Ele trăiesc exclusiv în aceste zone şi pe soluri turboase, pe soluri neevoluate şi organice’, a arătat secretarul de stat Szep Robert.

Proiectul derulat de Primăria Miercurea-Ciuc are o valoare totală de aproape 116.000 euro, în vreme ce proiectul implementat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane are un buget de aproximativ 852.000 euro.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks