Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au fost solicitaţi de 9 ori, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru îndepărtarea urşilor din localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Odorheiu Secuiesc, prezenţa acestora fiind semnalată prin numărul de urgenţă 112.
Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, primul apel a fost făcut sâmbătă, la ora 3,03, de o turistă venită în Băile Tuşnad care a solicitat intervenţia autorităţilor deoarece un urs era prezent în curtea casei unde era ea cazată şi se temea că acesta va încerca să intre în imobil. A fost solicitat sprijinul unui echipaj de poliţie care să intervină până va sosi şi grupa de intervenţie a jandarmilor trimisă de la Miercurea Ciuc. Din câte se pare, ursul a fost atras de resturile depozitate în curte, dar şi de mirosul de mâncare din interiorul casei. La sosirea echipajelor, ursul plecase, acesta provocând unele pagube materiale.
Sâmbătă au mai fost primite două apeluri, la o distanţă de 4 ore, ambele semnalând prezenţa unui urs în spatele unui hotel din staţiunea Băile Tuşnad. De fiecare dată a fost trimis la faţa locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, urşii fiind alungaţi în pădure.
Duminică au fost primite şase apeluri, trei din Băile Tuşnad, două din Izvoru Mureşului şi unul din Odorheiu Secuiesc.
În cazul celor trei apeluri, făcute din Băile Tuşnad, prezenţa ursului nu a fost confirmată, precizează sursa citată. În cazul ultimului apel, prin care a fost semnalată prezenţa ursului pe strada Gării, animalul sălbatic a provocat pagube materiale. În toate situaţiile, la faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie.
De asemenea, jandarmii şi poliţiştii au intervenit duminică de două ori la Izvoru Mureşului, pentru îndepărtarea unui urs prezent în localitate.
Şi la Odorheiu Secuiesc a fost semnalată, duminică seara, prezenţa unui urs în cartierul Cerehat, la faţa locului fiind trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ‘Regele Ferdinand I’ Târgu Mureş, care a îndepărtat ursul din apropierea zonelor locuite.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.
Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.