Coordonatoarea Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (UCIR), Silvia Pisică, a apreciat, luni, rezultatele campaniei de autorecenzare din municipiul Miercurea-Ciuc, dar şi din judeţul Harghita, unde procentul de completare a chestionarelor a crescut foarte mult în ultimele săptămâni, în urma campaniilor derulate de autorităţi.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea-Ciuc, după o întâlnire pe care a avut-o cu primarul municipiului, Korodi Attila şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, coordonatoarea UCIR a precizat că a vrut să vină în zonă pentru a vedea care a fost strategia folosită de autorităţi care a dus judeţul pe locul doi pe ţară la autorecenzare, iar municipiul pe primele cinci locuri la nivel naţional, după ce, în urmă cu patru săptămâni, acestea se aflau sub media naţională.
‘Eu nu ştiu cât de mult dumneavoastră conştientizaţi lucrul acesta, dar sunteţi un exemplu pentru toată ţara şi trebuie să fiţi foarte mândri pentru ceea ce aţi obţinut. Prin urmare, am vrut să aflăm dintre secrete (…) şi am aflat că, de fapt şi de drept, secretul constă foarte mult în munca depusă în spate de către autorităţi, de către gospodarii care au grijă de municipiul Miercurea-Ciuc, care au grijă de judeţ. Iar această colaborare dintre instituţiile din administraţia publică locală a avut, într-adevăr, un ecou foarte, foarte bun în rândul oamenilor, pentru că i-a făcut să înţeleagă cu adevărat de ce este important recensământul, de ce este important, într-adevăr, să răspundem, la recensământ, de ce este important să ne autorecenzăm’, a declarat Silvia Pisică.
Ea a subliniat importanţa recensămintelor, arătând că acestea au avut loc încă din cele mai vechi timpuri.
‘Ştim cu toţii că recensămintele s-au realizat pe teritoriul Europei încă din cele mai vechi timpuri, iar în zona în care noi trăim s-au realizat încă din vremea lui Burebista, s-au realizat şi în vremea Imperiului Roman. Practic, de fapt şi de drept, dacă vrem să ştim cum trăim, în ce condiţii trăim, trebuie să obţinem informaţii. Informaţia este una dintre cele mai puternice valute, ca să spun aşa, pentru a putea să ne dezvoltăm atât pe plan social, cât şi pe plan economic. Fără informaţie precisă nu ştii, într-adevăr, în ce parte să dirijezi banii, nu ştii în ce parte trebuie să dezvolţi, ce trebuie să rezvolţi, cum trebuie să dezvolţi. Dacă vrem şcoli, dacă vrem spitale, dacă vrem întreprinderi cu un anumit profil şi aşa mai departe, trebuie să ştim oamenii care trăiesc la nivelul fiecărei comunităţi câţi sunt, ce vârste au, vin generaţii din spate sau nu, au unde să înveţe, cât de mare este efortul ca să ajungă la o unitate şcolară sau la o unitate sanitară, ce profesii au… Pentru că numai în felul acesta poţi să ştii, într-adevăr, ce fonduri să atragi şi unde să dirijezi’, a afirmat coordonatoarea UCIR.
Totodată, Silvia Pisică a punctat faptul că statisticile de recensământ au ca scop dezvoltarea nivelului de trai al comunităţilor şi nu au de-a face ‘cu fiscul, cu altă administraţie sau cu justiţia’.
‘Din statistică, datele nu ies, ele intră, dar de ieşit, ies numai ca statistici care sunt oferite publicului larg şi decidentului politic, fie că este la nivel local, fie că este la nivel central. Niciodată, datele statistice nu pot fi utilizate în alt scop decât cel statistic’, a subliniat coordonatoarea UCIR.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că 66% dintre locuitorii oraşului s-au autorecenzat şi a vorbit despre campania derulată în ultima lună, pentru creşterea numărului celor care completează chestionarele.
‘Am avut o ţintă foarte precisă, să ajungem la peste 50% şi cu implicarea comunităţii locale, cu o comunicare foarte bună, cu parteneri sociali, începând de la asociaţiile de antreprenori până la bisericile tradiţionale, şcolile, organizaţiile neguvernamentale, am ajuns să existe o abordare foarte corectă şi pragmatică a acestei perioade. Şi familiile au reuşit să îşi dea seama de importanţa acestei perioade. 66% este chiar un rezultat foarte bun şi mulţumim tuturor din Miercurea-Ciuc pentru acest efort, pentru că a fost un efort al lor, pentru că până la urmă trebuia să facă un pas pe care nu îl fac în fiecare zi, nici în fiecare an. A fost prima oară când oamenii au trebuit să parcurgă o perioadă şi să facă paşi pentru autorecenzare. Campania din Miercurea-Ciuc a făcut parte dintr-o campanie judeţeană, integrată. Pentru noi a fost foarte important să avem o abordare, în care cum am zis, indiferent dacă eşti maghiar sau român sau rom, dacă eşti luat în recensământ cu identitatea ta proprie, asta aduce o plus valoare adăugată la nivelul comunităţii şi a politicilor publice care vin în anii următori’, a declarat Korodi Attila.
Potrivit primarului, campania construită pentru oraşul Miercurea-Ciuc a ajutat şi celelalte localităţi din judeţ şi chiar din judeţul Covasna.
La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, consideră că rezultatele bune obţinute în campania de autorecenzare arată spiritul civic al unei comunităţi şi sunt un barometru foarte clar asupra încrederii populaţiei în instituţiile implicate, apreciind, totodată, şi colaborarea dintre instituţii şi primării.
Directoarea Direcţiei Judeţene de Statistică, Abos Maria, a punctat faptul că strategiile derulate în judeţ arată faptul că oamenii au încredere în autorităţi şi au început să înţeleagă că nu tot ceea ce se vehiculează pe reţelele de socializare trebuie crezut.
Aceasta a mai arătat că, în urmă cu patru săptămâni, procentul de autorecenzare din judeţul Harghita era în jur de 14% şi a ajuns, în prezent, la 62%5%.
În judeţ există localităţi fruntaşe, cum ar fi Corundul, unde s-a terminat recenzarea, sau Sânmartin, Frumoasa şi Racu, unde procentul de completare a chestionarelor depăşeşte 80%. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)