AcasăStiri generaleHarghita: 'Noaptea Meseriilor' - eveniment online organizat în premieră de IŞJ, pentru...

Harghita: ‘Noaptea Meseriilor’ – eveniment online organizat în premieră de IŞJ, pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita organizează, în premieră, ‘Noaptea Meseriilor’, un eveniment online de promovare a învăţământului profesional şi tehnic, cu scopul de a-i atrage pe elevii dornici şi capabili să înveţe o meserie în şcolile şi clasele care li se potrivesc cel mai bine.

Inspectorul şcolar Bartolf Hedvig a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că ‘Noaptea Meseriilor’ este un eveniment de orientare profesională, bazat pe experienţa evenimentului cu acelaşi nume din Ungaria, fiind organizat împreună cu instituţiile de învăţământ tehnologic din judeţ.

‘Scopul este de a-i atrage pe elevi către liceele tehnologice, pentru că ştim cu toţii că foarte mulţi elevi doresc să meargă la licee teoretice. Problema nu este că vor să meargă acolo, ci problema este că nu cunosc ceea ce înseamnă o meserie, nu cunosc ceea ce le oferă liceele tehnologice. Ori, pentru a aduce o decizie corectă sunt rugaţi atât elevii cât şi părinţii lor să cunoască ceea ce fac liceele tehnologice, şcolile profesionale, iar după aceea să decidă unde doresc să se înscrie şi unde doresc să meargă după clasa a VIII-a. Şi, de aceea, acest eveniment este îndreptat în primul rând pentru a-i atrage pe elevii de clasa a VIII-a, dar şi elevii mai mici, de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, să se familiarizeze cu ceea ce se face în liceele tehnologice’, a declarat inspectorul Bartolf Hedvig.

‘Noaptea Meseriilor’ va avea loc pe 16 aprilie, între orele 18,00 – 21,00, la ea participând 18 dintre cele 21 de instituţii de învăţământ tehnologic din judeţ, care au pregătit 80 de diverse programe.

Potrivit sursei citate, evenimentul se deosebeşte de o zi deschisă, tradiţională, ‘prin faptul că prezentările sunt mai jucăuşe, atmosfera este mai destinsă şi prezentările se concentrează pe profesie, pe meserie şi nu pe şcoală, iar elevii pot participa la multe programe online distractive, interactive, experimentale’.

Pe site-ul evenimentului, dar şi pe pagina de Facebook şi pe Youtube vor fi postate video-uri cu imagini din viaţa şcolii, dar şi referitoare la meserii, la experimente sau prezentări de trucuri profesionale, în care protagoniştii vor fi elevii, profesorii şi părinţii.

De asemenea, vor fi şi programe interactive, scurte jocuri, cu scopul de a le oferi participanţilor experienţe de succes, dar şi informări ale directorilor unităţilor de învăţământ, videoconferinţe, prezentări cu activitatea anumitor firme, transmisiuni live sau forumuri de discuţii.

În cadrul evenimentul vor avea loc şi testări profesionale virtuale.

‘Participantul pregăteşte produsul acasă, să zicem un tort sau aranjează masă sau desfăşoară o activitate de bricolaj pe baza instrucţiunilor video ale şcolii (…) În acest caz, instrucţiunile pot veni dintr-un video înregistrat sau pot fi transmise live. Dacă această activitate nu s-ar desfăşura în mediul online, activităţile ar fi şi mai distractive, pentru că ar participa mulţi elevi, părinţi sau profesori şi ar vedea cum se lucrează efectiv la prepararea unei mâncări sau cum se aranjează masa sau cum se fac anumite activităţi de bricolaj’, a precizat Bartolf Hedvig.

Cele 17 licee tehnologice, precum şi o şcoală profesională, care participă la ‘Noaptea Meseriilor’, sunt din toate zonele judeţului, cea mai mare prezenţă la eveniment fiind a unităţilor de învăţământ din zona Ciuc.

La ‘Noaptea Meseriilor’ sunt aşteptaţi elevi, părinţi, cadre didactice, agenţi economici, parteneri educaţionali şi oricine este interesat.

Ideea organizării acestui eveniment a venit după ce s-a constatat că, în Ungaria, ţară în care se desfăşoară ‘Noaptea Meseriilor’ de mai mulţi ani, interesul faţă de şcolile profesionale a crescut exponenţial.

‘Ne dorim, în primul rând să facem o orientare profesională corectă, adică elevii să cunoască ceea ce se întâmplă în clasele de învăţământ profesional. Din moment ce ei nu au suficiente informaţii, merg acolo unde se duc vecinul, fratele, cineva din familie. Am dori ca familiile, copiii, să aducă o decizie, după terminarea clasei a VIII-a, în cunoştinţă de cauză, după ce cunosc bine profilul, conţinutul, felul şcolii în care doresc să meargă după ce absolvă clasa a VIII-a’, a mai arătat inspectorul Bartolf Hedvig.

Aceasta a explicat că evenimentul se organizează vineri seara pentru că s-a dovedit că, în acest fel, pot participa şi părinţii, care nu mai sunt la serviciu în perioada respectivă.

‘Se desfăşoară de obicei seara, uneori se desfăşura şi până la miezul nopţii. Părinţii, lucrând până la orele 16,00-17,00, nu au ajuns la programele care se ţineau după masa şi atunci, conducerile de şcoli din Ungaria au văzut că vin mai mulţi dacă se ţine seara. Pentru că, fiind vineri seara şi de fiecare data se ţine vineri, de obicei neavând programe obligatorii în zi de sâmbătă, nu trebuie să meargă copiii la şcoală, iar părinţii la serviciu, au văzut că sunt mai destinşi, vin în număr mai mare, participă cu mai mare plăcere, s-a creat o atmosferă plăcută şi s-a dovedit că e mai eficient dacă se ţine vineri seara’, a spus inspectorul şcolar.

IŞJ Harghita a dorit să organizeze ‘Noaptea meseriilor’ încă din 2020, dar din cauza pandemiei evenimentul s-a amânat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks