Jandarmii harghiteni au intervenit din nou, în ultimele 24 ore, pentru îndepărtarea urşilor care continua să vină în zonele locuite, la numărul de urgenţă 112 fiind primite patru apeluri care semnalau prezenţa animalelor sălbatice în Cădaciu Mare, Leliceni şi Băile Tuşnad.
Biroul de presă al Inspectorului Judeţean de Jandarmi Harghita a informat că primul apel a fost făcut joi dimineaţa de un bărbat care a anunţat că un urs se află în curtea unei case din satul Cădaciu Mare, comuna Şimoneşti. A fost trimis imediat un echipaj de intervenţie din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc, dar ursul părăsise zonele locuite, plecând spre pădure.
Al doilea apel a fost făcut joi după-amiaza, un bărbat semnalând prezenţa unui urs pe drumul judeţean DJ 123B, ce leagă municipiul Miercurea Ciuc de comuna Leliceni.
Un echipaj de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil a ajuns în scurt timp la faţa locului şi a îndepărtat animalul înspre zona împădurită. În cursul serii, o femeie a solicitat sprijinul jandarmilor, deoarece pe acelaşi drum şi-a făcut apariţia un urs. Intervenţia a fost preluată tot de către un echipaj de jandarmerie din cadrul detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, ursul fiind îndepărtat în pădure.
Ultimul apel, primit la miezul nopţii, a fost făcut de către un bărbat care a observat un urs pe strada Gării din Băile Tuşnad. Patrula de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, ajunsă acolo în scurt timp, nu a găsit ursul la locul unde fusese semnalat, acesta nefiind văzut nici în apropiere.
Din cele relatate de către toţi apelanţii, urşii se aflau, probabil, în căutare de hrană.
Jandarmii au rămas de fiecare dată, pentru o perioadă în zonele respective, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au anunţat autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a trimis mesaje RO-ALERT, pentru a avertiza localnicii despre pericol.
Biroul de Presă al IJJ Harghita face un apel către cetăţeni să înţeleagă că ‘menirea mesajelor RO-ALERT nu este aceea de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate de a soluţiona astfel de situaţii’.
Oamenii sunt îndemnaţi să stea în casă, să se adăpostească şi să respecte recomandările din mesajul RO-ALERT.
De asemenea, se mai recomandă ca, de fiecare dată când cineva este martor al unei astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia, întrucât ‘orice urs aparent jucăuş şi blând, este totuşi un animal sălbatic’.