Operatorul regional de apă şi canalizare anunţă creşterea preţului la apă potabilă şi a tarifelor la canalizare, de la 1 martie, decizia fiind amânată de la 1 august 2022.
Noul preţ la apă potabilă va fi de 5.96 lei/mc (inclusiv TVA), de la 4,14 lei, cât este în prezent, în vreme ce tariful la canalizare-epurare creşte la 5,67 lei/mc, faţă de 3,71, tariful actual.
‘Raţiunea necesităţii de ajustare a preţurilor/tarifelor rezidă în nevoia de acoperire a cheltuielilor de operare crescute, din cauza majorărilor de preţuri şi tarife care au avut loc pe piaţa energetică, a serviciilor şi materialelor şi, nu în ultimă instanţă, a majorării salariului minim pe economie, de la ultima ajustare de preţ. Preţurile actuale aplicate au fost fundamentate pe costurile la nivelul lunii octombrie 2020. Pe parcursul anului 2022 operatorul regional a reuşit să amâne majorarea preţurilor/tarifelor practicate prin optimizări, ca efectul asupra utilizatorilor să se producă cât mai târziu, dar la ora actuală este nevoită să majoreze preţurile şi tarifele’, se arată într-un comunicat al operatorului regional de apă şi canalizare, Harviz.
Sursa citată a mai arătat că nivelul preţurilor a fost puternic influenţat şi de schimbarea metodologie de stabilire a preţurilor şi tarifelor, care s-a schimbat începând cu luna aprilie 2022, când a apărut un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), potrivit căruia ‘strategia de tarifare se elaborează astfel încât rata de suportabilitate pentru consumatorii casnici, pe întreaga perioadă de reglementare economică, să fie la nivelul minim de 2.5% pentru gospodăria medie de pe întreaga arie de operare’.
‘Pe baza datelor statistice, venitul mediu pe gospodărie la nivelul judeţului Harghita pe anul 2022 a fost de 3.770 lei (estimat de către Comisia Naţională de Prognoză ), care reprezintă 78,7% din cel de la nivel naţional, care duce la o factură medie lunară pentru serviciile de apă şi canalizare de 94,30 lei. Harviz S.A., ca şi serviciu public, nu are regimul unei companii private şi nu urmăreşte să obţină profit, toate resursele financiare obţinute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii şi pentru funcţionarea societăţii. În schimb, preţurile/tarifele trebuie să reflecte costul economic real al prestării acestor servicii’, se arată în comunicat.
De altfel, managerul HARVIZ, Bogati Csaba, a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, că s-a dorit ca această creştere a tarifelor să fie mai mică, chiar la jumătatea celei anunţate, dar există constrângerea, impusă prin ordinul ANRSC, de care a trebuit să se ţină cont.
Cu toate acestea, majorarea a fost amânată câteva luni, pentru ca să scadă presiunea din timpul iernii, la care este supusă populaţia, în ceea ce priveşte preţurile la energie.
Oficialii operatorului regional au mai precizat că, din tarifele anunţate, suma de 2.03 lei/ mc se foloseşte pentru proiectele de investiţii.
De asemenea, Bogati Csaba, a mai arătat că noile preţuri sunt mai mici decât la peste jumătate din operatorii regionali din ţară.
Noile preţuri şi tarife au fost aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi se vor aplica în întreaga arie de deservire, cu începere de la 1 martie.
Operatorul regional de apă şi canalizare deserveşte 28 de unităţi administrative terioriale din Harghita, din care doar trei sunt oraşe, respectiv Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Vlăhiţa. AGERPRES / (AS, A – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)