Un număr de 33 de incendii s-au produs, în ultimele două luni, în gospodăriile populaţiei, în Harghita, din cauze specifice perioadei de iarnă, motiv pentru care pompierii recomandă măsuri de precauţie pentru evitarea acestor situaţii.
Datele furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, arată că principalele cauze generatoare de incendii la locuinţe sunt coşurile de fum necurăţate, instalaţiile electrice defecte şi utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii.
Potrivit sursei citate, în ultima perioadă, odată cu scăderea temperaturii, sunt anunţate zilnic incendii în gospodării, atât în zone rurale, cât şi urbane din judeţ, provocate de cauze specifice acestei perioade.
La sfârşitul săptămânii trecute, toate cele cinci incendii care s-au înregistrat la gospodăriile populaţiei au fost provocate de coşurile de fum necurăţate, scurtcircuit electric sau jarul sau scânteia căzute pe materiale combustibile.
Printre acestea se numără şi două intervenţii la coşurile de fum ale unor blocuri de locuit din Topliţa şi Borsec, pompierii reuşind să limiteze propagarea incendiilor la acoperişuri.
De asemenea, s-a înregistrat şi un incendiu provocat de o afumătoare improvizată în interiorul unei magazii, la Gheorgheni.
‘Incendiile pot fi prevenite, iar una dintre regulile obligatorii este utilizarea corectă a instalaţiilor şi a echipamentelor electrice, a sobelor de încălzit sau a coşurilor de fum. Apelaţi la specialişti, atunci când sesizaţi probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire! Orice improvizaţie poate conduce la incidente cu repercusiuni majore!’, a avertizat Alina Ciobotariu.
În legătură cu afumătorile, folosite frecvent în această perioadă, specialiştii recomandă să fie amplasate la distanţă de siguranţă faţă de locuinţe, să fie supravegheate în permanenţă şi utilizate la capacitatea prevăzută, fără suprasolicitare şi în niciun caz să nu fie amplasate în podurile caselor. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)