Acasă93Harghita: Peste 350 tone de deşeuri, colectate în cadrul unei campanii derulate...

Harghita: Peste 350 tone de deşeuri, colectate în cadrul unei campanii derulate în Miercurea Ciuc şi în 15 comune

Peste 350 de tone de deşeuri au fost colectate în cadrul unei campanii derulate de operatorul regional de salubritate în Miercurea Ciuc şi 15 localităţi învecinate.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul acţiunii ‘Marea Debarasare’, derulată în a doua parte a lunii martie, s-au colectat 316 tone de deşeuri, cantitate catalogată ca fiind ‘imensă’.

Sursa citată a punctat faptul că, în acest fel, deşeurile colectate nu vor ajunge în păduri sau pe malurile apelor, ci vor fi reciclate.

‘În partea a doua a lunii martie firma noastră de salubritate a organizat acţiunea de debarasare de primăvară. Ne-au sprijinit în mobilizarea populaţiei şi consilierii locali, iar locuitorii au profitat de ocazie. Am strâns în totalitate 316 de tone de deşeuri – 32,8 de tone au fost deşeuri electrice, 71,9 de tone deşeuri colectate selectiv şi 211,3 de tone alte tipuri de deşeuri provenite din debarasare (mai ales mobilier şi anvelope)’, se arată în comunicatul citat.

Directorul executiv al operatorului regional de salubritate, Pál Tamás, a declarat pentru AGERPRES că în acest an au fost colectate ‘de trei sau patru ori mai multe deşeuri decât anii trecuţi’, lucru pe care îl consideră ‘surprinzător’ şi este de părere că oamenii au început să conştientizeze importanţa colectării selective şi a reciclării, în contextul în care este vorba şi de o obligaţie legală.

Pál Tamás a remarcat şi cantitatea foarte mare de anvelope colectată, respectiv 65 tone, care astfel ‘se vor duce la reciclare’ şi nu vor mai fi aruncate pe malurile apelor sau în alte părţi.

Acesta a mai punctat faptul că acţiunea de colectare se desfăşoară, în mod tradiţional, doar primăvara dar, dacă va fi nevoie, se poate organiza şi de două ori pe an.

Recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna, aprecia faptul că în zona Ciuc se organizează, în fiecare an, acţiuni de colectare a deşeurilor şi îndemna autorităţile publice locale din ţară să fie un catalizator şi să contribuie la schimbarea de mentalitate în acest domeniu.

‘Cu ocazia venirii primăverii, tot aici, în regiunea noastră, se organizează aproape în fiecare comună ‘Marea Debarasare’, împreună cu societăţile de salubrizare, şi cantităţi uriaşe, sute de tone de deşeuri ajung în depozite, în gropi de gunoi autorizate, ajung la reciclare, sunt colectate selectiv şi alimentează, practic, economia, alimentează economia circulară. Apelul meu către autorităţile publice locale este să ia în serios acest rol de catalizator, de un bun exemplu, şi să contribuie la schimbările de mentalitate de care avem nevoie ca nici terenurile, nici râurile, nici şanţurile să nu fie pline de deşeuri’, a declarat Tanczos Barna, la finalul lunii martie, în timpul unei vizite în Harghita.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks