Peste 400 de elevi din Harghita le-au trimis scrisori persoanelor publice care i-au provocat să citească, de Ziua Naţională a Lecturii, iar 33 dintre ei au fost premiaţi, rezultatele fiind făcute publice în cursul zilei de vineri.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, în luna februarie, mai multe persoane publice din Harghita sau care au legătură cu judeţul au acceptat provocarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita de a fi modele pentru promovarea lecturii, în cadrul unui proiect intitulat ‘Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română…altfel’.
Invitaţii care le-au recomandat elevilor cărţi din literatura română sau universală au fost ministrul Mediului, Tanczos Barna, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, inspectorul şcolar general Demeter Levente, medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, actriţa Fincziski Andrea, procurorul Amalia Jere, jurnalistul Cătălin Nunu, şeful Poliţiei din Odorheiu Secuiesc, Szanto Mihaly, actorul Pavel Bartoş şi părintele franciscan Bojte Csaba.
Evenimentul s-a adresat elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară, s-a desfăşurat în mediul online, iar la el au participat aproximativ cinci mii de elevi din tot judeţul.
După ce au ascultat recomandările la lectură făcute de invitaţi, elevii care s-au simţit provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber, după care au redactat, în limba română, o scrisoare adresată invitatului.
Scrisorile au fost scanate şi trimise Inspectoratului Şcolar, iar invitaţii le-au citat şi au ales câte trei scrisori care le-au atras atenţia.
Proiectul a avut un real succes în rândul copiilor, fiind trimise un număr de 433 de scrisori celor zece invitaţi.
Toţi elevii care au scris scrisori invitaţilor s-au declarat încântaţi că au fost provocaţi la lectură de persoane publice, acest lucru încurajându-i să citească, iar unii dintre elevii maghiari participanţi au mărturisit că este prima carte pe care o citesc în limba română.
‘Trebuie să vă fac o confesiune: chiar dacă acele descrieri sunt puţin plictisitoare pentru un copil maghiar, vorbind cu profesoara mea de română, am aflat că sunt scene semnificative din viaţa satului moldovenesc, aşa că trebuie să vizionez şi filmul, pentru că se spune că scena finală a înmormântării este autentică şi pot să învăţ din ea nişte obiceiuri şi tradiţii ortodoxe’, a scris un participant la proiect din Odorheiu Secuiesc, care a citit romanul Baltagul, de Mihail Sadoveanu, recomandat de ministrul Mediului, Tanczos Barna.
La rândul său, un copil din Gheorgheni a vorbit despre faptul că ideea proiectului a fost una deosebită şi că i-a încurajat să citească.
‘Ce înseamnă lectura pentru un copil născut cu telefonul în mână? Să vă spun eu: O CORVOADĂ! Doamna învăţătoare şi doamna de română, oră de oră, ne-au sfătuit să citim, dar, vă spun sincer, e greu! Am încercat, dar nu am reuşit mereu să duc până la sfârşit o carte începută. Într-o zi, anul acesta, suntem anunţaţi că nişte personalităţi vor să ne provoace pe noi, copiii din şcolile harghitene, la lectură. Am fost imediat atras de idee şi n-am regretat deloc’, a scris acesta.
Un alt participant care a acceptat provocarea la lectură şi a citit Biblia, recomandată de părintele Bojte Csaba, a scris despre faptul că lumea ar fi mai bună dacă oamenii s-ar apropia unii de alţii cu iubire.
‘Indiferent de credinţa oamenilor, cred din tot sufletul că, dacă toţi oamenii din lume ar porni în fiecare zi cu acest imn (al iubirii-n.r.), lumea ar fi mai bună. Dacă ne-am apropia cu iubire de ceilalţi, atunci ar dispărea conflictele din diferite viziuni sau cauzate de naţionalitate, de diferite religii’, scrie într-o scrisoare trimisă de un elev din Gheorgheni.
Iniţiatoarea proiectului, inspectorul de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, a declarat pentru AGERPRES că proiectul şi-a atins toate obiectivele şi deja se află în pregătire cea de-a doua ediţie a evenimentului.
‘Provocarea la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel’ şi-a atins toate obiectivele. Dincolo de impactul măsurat în cifre (aproape 5000 de elevi participanţi, 10 invitaţi de seamă, 433 de scrisori, 33 de elevi şi 25 de profesori premiaţi), desigur, impresionat, rămâne ceva intangibil, însă mult mai valoros. Programul face parte dintr-o strategie pe care, alături de colegii mei, profesorii de limba şi literatura română, o aplicăm zi de zi, oră de oră: depăşirea unor bariere: lingvistice, culturale, atitudinale şi multe altele. Urmează ediţia a II-a. Avem deja confirmări de implicare din partea unor invitaţi extraordinari, care au acceptat provocarea de a promova lectura în rândul tinerilor noştri’, a afirmat Manuela Nicoleta Stîngă.
Cei 33 de elevi selectaţi şi profesorii lor coordonatori vor primi bilete de acces la un centru spa din Odorheiu Secuiesc.