Acasă93Harghita: Peste 450 de recenzori şi recenzori şefi participă la Recensământul General...

Harghita: Peste 450 de recenzori şi recenzori şefi participă la Recensământul General Agricol

Peste 450 de recenzori şi recenzori şefi participă, în judeţul Harghita, la Recensământul General Agricol, cu an de referinţă 2020, urmând să fie recenzate zeci de mii de exploataţii agricole, a informat într-un comunicat de presă Direcţia Judeţeană de Statistică.

‘La nivelul judeţului Harghita, personalul de recensământ, format din 394 de recenzori şi 75 recenzori şefi, va recenza peste 70000 exploataţii agricole fără personalitate juridică şi peste 1000 exploataţii agricole cu personalitate juridică, care utilizează suprafeţe agricole şi/sau deţin efective de animale. Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerinţelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, dar şi cerinţelor naţionale, asigurând informaţii care vor fi utilizate de către decidenţii politici, cercetători, fermieri şi publicul larg pentru a înţelege mai bine starea şi structura sectorului agricol şi impactul agriculturii asupra mediului’, se arată în comunicatul menţionat.

Sursa citată adaugă că informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor au caracter strict confidenţial, vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal şi vor fi anonimizate imediat după intrarea în sistem, iar participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete sunt obligatorii.

În comunicat se precizează că Recensământul General Agricol, cu an de referinţă 2020, se desfăşoară în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, la nivel naţional, în toate unităţile administrative-teritoriale.

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Afacerilor Interne, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

‘Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/ sau deţinătorii de efective de animale. Conform metodologiei Uniunii Europene, la toţi indicatorii referitori la suprafeţele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietăţii. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploataţii agricole indiferent în câte locaţii utilizează suprafeţe agricole sau deţine efective de animale. La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul juridic şi de modul de deţinere a terenului (exploataţie agricolă individuală, societate comercială, societate/asociaţie agricolă, precum si alţi utilizatori de suprafeţe şi sau deţinători de animale, care în urma activităţii desfăşurate obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţele agricole în bune condiţii de mediu)’, se menţionează în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică.

Potrivit sursei citate, este primul recensământ care se desfăşoară diferit faţă de cele anterioare, în sensul că se folosesc mijloace digitale pentru culegerea datelor. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks