Acasă93Harghita: Peste 800.000 lei pentru finanţarea proiectelor de mediu din cadrul Programului...

Harghita: Peste 800.000 lei pentru finanţarea proiectelor de mediu din cadrul Programului ‘Spaţii Verzi’

Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc a lansat, vineri, cea de-a XVI-a ediţie a Programului ‘Spaţii Verzi’, finanţat de o companie petrolieră, prin care sunt susţinute proiecte al cărora scop este să stimuleze implicarea copiilor şi a tinerilor în iniţiative de protejare a mediului, suma alocată în acest sens fiind de peste 800.000 lei.

Potrivit unui comunicat transmis presei, începând cu această ediţie, pe lângă componenta ‘Arii Naturale Protejate’, organizaţiile neguvernamentale pot obţine finanţare şi pentru o nouă categorie, respectiv ‘Permacultură în zone urbane’, care vizează dezvoltarea agriculturii durabile în mediul urban.

‘Am reuşit să implementăm Programul Spaţii Verzi cu mici ajustări şi în 2021 în ciuda provocărilor la care ne-a supus pandemia. Ce este şi mai îmbucurător, este continuarea programului şi în 2022, cu ediţia a 16-a, ediţie prin care, pe de o parte continuăm să susţinem demersurile legate de promovarea ariilor protejate, iar pe de altă parte lansăm o componentă nouă, care promovează permacultura, corelată cu implicarea comunităţilor urbane în astfel de iniţiative de agricultură urbană. Continuăm să sprijinim iniţiative durabile, bazate pe parteneriatul durabil de peste 15 ani cu MOL România’, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat, citat în comunicatul de presă.

La rândul său, Camelia Ene, director general pe România al companiei petroliere, a arătat că programul Spaţii Verzi e cea mai veche platformă de responsabilitate socială a societăţii, care se înnoieşte cu o nouă componentă.

‘Suntem încrezători că prin acest program reuşim să oferim nu doar sprijin acelor proiecte care pot avea o contribuţie însemnată pentru o agricultură urbană durabilă, ci şi să educăm şi să formăm o nouă generaţie de tineri responsabili faţă de mediul înconjurător’, a declarat Camelia Ene.

Potrivit comunicatului de presă, în cadrul componentei ‘Arii Naturale Protejate’ sunt eligibile proiectele care îşi propun să promoveze şi să crească gradul de conştientizare în ce priveşte ariile protejate din România, cu scopul ca acestea sa aibă un nivel ridicat de acceptare în rândul comunităţilor.

Pentru componenta ‘Permacultură în Zone Urbane’ sunt eligibile proiecte care vin în sprijinul conceptului de permacultură şi reuşesc să aibă o contribuţie importantă în dezvoltarea şi implementarea unor proiecte de agricultură durabilă, regenerativă, în oraşe şi în zone extravilane, prin implicarea comunităţilor locale.

‘Permacultura este o metodologie cu ajutorul căreia pot fi concepute habitate umane integrate, în armonie cu cele naturale, rezultând un teritoriu utilizat de o comunitate, care construieşte şi se dezvoltă integrându-se armonios în mediu, imitând formele şi modul de relaţionare din microclimatul în care trăieşte. Totodată, aduce împreună grădinari urbani şi consumatori pentru a servi acestui scop’, se arată în comunicatul citat.

Proiectele selectate în cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane pot primi o finanţare de maximum 50.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Arii Naturale Protejate aceasta va fi în cuantum de maximum 35.000 de lei/proiect.

Faţă de ediţia anterioară a programului, finanţarea acordată proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 26.000 de lei/proiect la 35.000 de lei/proiect.

Organizaţiile neguvernamentale pot depune cereri de finanţare pentru proiecte de mediu până la data de 24 februarie 2022.

Bugetul alocat pentru finanţarea proiectelor în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a programului Spaţii Verzi din acest an este în valoare de 841.347 de lei.

În contextul pandemiei de coronavirus, componenta ‘Spaţii Verzi Urbane’ a programului a fost suspendată din cauza faptului că proiectele aveau prevăzute preponderent activităţi care vizau implicarea unor grupuri mari de copii şi tineri.

În locul acesteia a fost introdusă componenta ‘Pemacultură în zone urbane’.

Potrivit sursei citate, în anul 2021 au fost acordate finanţări în valoare totală de 772.236 lei pentru 25 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane.

‘La această ediţie (2021 – n.r.) au fost finanţate proiecte doar prin componenta de ‘Arii Protejate’ a programului, unde proiectele câştigătoare puteau fi implementate fără riscuri epidemiologice şi cu respectarea tuturor regulilor de distanţare şi protecţie. În cei 16 ani de existenţă a programului au fost finanţate în total 645 de proiecte din domeniul protecţiei mediului cu peste 8,2 milioane lei, proiecte în care s-au implicat peste 240.000 de persoane’, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks