Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea termică a unui număr de nouă blocuri din oraş, cu finanţare europeană, interesul locuitorilor oraşului pentru astfel de programe fiind unul ridicat.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul anului, vor fi finalizate în total 24 de blocuri, ceea ce înseamnă că 37% din blocurile din oraş vor fi reabilitate energetic.
Perioada de execuţie a lucrărilor la cele nouă blocuri este de şase luni, valoarea investiţiei fiind de aproape 23, 2 milioane de lei, fonduri asigurate prin Programul Operaţional Regional.
‘Vorbim de şase luni de zile. Asta înseamnă că, luând în considerare şi actualele proiecte în derulare, vom avea în total, până la sfârşitul anului, 24 de blocuri finalizate anul acesta la nivelul de execuţie, de reabilitare energetică. În total, în municipiul Miercurea-Ciuc sunt finalizate, la ora actuală, 112 blocuri, care înseamnă 25 la sută din total şi cu acele 24 de blocuri pe care le finalizăm anul acesta vom ajunge la 37 la sută blocuri reabilitate energetic, izolate’, a declarat Korodi Attila.
Acesta a mai arătat că pentru alte 25 de blocuri din oraş se realizează documentaţia, pentru obţinerea de finanţare din cadrul Programului Operaţional Regional şi pentru încă 26 de blocuri s-au depus proiecte în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Korodi a punctat că interesul locuitorilor oraşului pentru programele de reabilitare termică a blocurilor este ridicat, ţinând cont de condiţiile climatice din zonă, dar şi de creşterea preţurilor la energie.
‘Beneficiile sunt destul de clare pentru fiecare proprietar de apartament. Practic, condiţiile climatice şi tipologia de construcţii de blocuri din perioada comunismului ne impun să luăm măsuri şi să încercăm să recondiţionăm locuinţele pentru că, altfel, costurile sunt imense. Mai ales acum este o necesitate şi mai mare pentru că costurile de energie sunt foarte mari şi indiferent că pe o perioada de doi ani de zile există o oarecare reglare a pieţei pe parte de acces la resursă energetică şi costuri totale, dar pe termen lung costurile de energie vor fi foarte mari şi de aceea anveloparea nu este importantă numai pentru oraş, pe parte de aspect, ci este foarte importantă pentru cei care locuiesc în aceste blocuri, care pierd în fiecare iarnă foarte mulţi bani din cauza deficienţelor acestora’, a mai arătat primarul Korodi Attila.
Lucrările la cele nouă blocuri vor fi executate de o asociere de firme locale, reprezentantul firmei care este liderul acestei asocieri, Vigh Adam, dând asigurări că investiţia va fi finalizată în toamna acestui an.
‘Lucrările vor fi finalizate în cursul toamnei acestui an şi locatarii acestor blocuri vor beneficia de această anvelopare termică şi vor observa, în iarna următoare, la cheltuielile privind încălzirea, o scădere semnificativă’, a precizat Vigh Adam.
Viceprimarul Bors Bela, prezent la conferinţa de presă, şi-a exprimat bucuria că acest contract a fost câştigat de antreprenori locali, susţinând că aceştia manifestă un interes ridicat pentru realizarea unor lucrări de calitate. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)