test
Acasă93Harghita: Prima ediţie a Transylvanian Design Week se va organiza la Miercurea-Ciuc,...

Harghita: Prima ediţie a Transylvanian Design Week se va organiza la Miercurea-Ciuc, în februarie-martie 2023

Prima ediţie a Transylvanian Design Week, eveniment dedicat comunităţii de designeri din Transilvania se va desfăşura la Miercurea-Ciuc, în perioada 18 februarie – 20 martie 2023, fiind organizat de Muzeul Secuiesc al Ciucului şi Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, Transylvanian Design Week se adresează adresează atât comunităţii locale de designeri, cât şi celei internaţionale şi doreşte să creeze oportunităţi pentru artiştii transilvăneni de a se conecta şi de a-şi împărtăşi lucrările cu un public mai larg.

‘Scopul primei ediţii a Transylvanian Design Week este de a crea un colaj împreună cu artiştii din domeniu şi publicul larg despre ce înseamnă astăzi designul în Transilvania. Identitatea vizuală a evenimentului reflectă această idee: organizatorii îşi propun să pornească în comunitatea creativă o reflecţie colectivă pe marginea acestor întrebări şi astfel, cu ajutorul unei varietăţi mari de idei, să alcătuiască împreună un instantaneu al designului contemporan din Transilvania’, se arată în comunicatul de presă.

Directoarea Muzeului Secuiesc al Ciucului, Karda-Markaly Aranka, a precizat că lucrările expuse la Transylvanian Design Week vor spune povestea omului de astăzi, peste 100 sau 200 ani.

‘Ce înseamnă design contemporan? Tot ce ne înconjoară. Vizitatorii expoziţiilor din cadrul muzeului nostru pot admira creaţiile designerilor din alte epoci. Lucrările expuse la Transylvanian Design Week 2023 vor reprezenta povestea omului de astăzi peste 100-200 de ani’, a declarat Karda-Markaly Aranka, citată în comunicatul menţionat.

La rândul său, primarul municipiului, Korodi Attila, a salutat iniţiativa şi a punctat că oraşul Miercurea-Ciuc e deschis şi are curajul de a se alătura iniţiativelor care arată direcţii noi şi, poate, neaşteptate.

‘Ne bucură, de asemenea, faptul că în clădirea veche de 400 ani a muzeului nostru arta contemporană îşi găseşte din ce în ce mai mult loc. Oraşul nostru are un mesaj clar: în Miercurea-Ciuc este loc pentru idei noi, contemporane, moderne’, a arătat primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, citat în acelaşi comunicat.

Evenimentul este sprijinit de OTP Bank România, directorul de Marketing şi Comunicare al băncii, Kelemen Attila punctând faptul că ‘Transylvanian Design Week este o iniţiativă creativă, dinamică şi cuprinzătoare, menită să incite comunitatea creativă locală’.

În comunicatul de presă se mai precizează că oganizatorii doresc să implice ‘în această reflecţie asupra designului transilvănean’ nu doar creatorii, ci şi publicul interesat de designul contemporan, iar pe parcursul pregătirii evenimentului să ofere tuturor posibilitatea de a-şi adăuga propriile idei la imaginea care se conturează treptat.

‘Transylvanian Design Week se adresează atât comunităţii locale de designeri, cât şi celei internaţionale, şi doreşte să creeze oportunităţi pentru artiştii transilvăneni de a se conecta şi de a-şi împărtăşi lucrările cu un public mai larg. Evenimentul central al Transylvanian Design Week va fi o expoziţie la Muzeul Secuiesc al Ciucului, unde, pe lângă lucrările designerilor invitaţi de curatorul evenimentului, organizatorii aşteaptă şi lucrări ale designerilor transilvăneni’, precizează sursa citată.

Organizatorii anunţă un concurs pentru participarea la Transylvanian Design Week, în următoarele categorii: ‘design vestimentar, design de obiect, design graphic, motion design şi obiect suvenir’.

Designerii pot trimite lucrări realizate în ultimii doi ani, care vor fi evaluate de un juriu alcătuit din şapte membri, printre care se numără specialişti în domeniu.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în cadrul expoziţiei deschise la Muzeul Secuiesc al Ciucului, în perioada 18 februarie – 10 martie 2023.

Câştigătorul fiecărei categorii va primi un premiu în bani în valoare de 4.000 de lei, oferit de sponsorul evenimentului.

Mai multe informaţii despre concurs şi condiţiile de participare pot fi obţinute de pe pagina de web a evenimentului, la adresa www.transylvaniandesignweek.ro. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks