Primăria Miercurea-Ciuc va derula, în perioada următoare, mai multe campanii prin care localnicii să fie ajutaţi să se autorecenzeze, în acest sens fiind încheiate parteneriate cu firmele din oraş şi cu parohiile catolice.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că prima campanie va începe miercuri, 20 aprilie, angajaţii firmelor din oraş urmând să fie ajutaţi, la locul de muncă, să completeze formularele de autorecenzare.
‘Împreună cu asociaţiile de întreprinzători din oraş, aici numesc Asociaţia Întreprinzătorilor din Ciuc, Camera de Comerţ a judeţului Harghita, filiala judeţului Harghita a Patronatului Român, Asociaţia Întreprinzătorilor din domeniu HORECA din oraşul Miercurea Ciuc, facem o campanie prin care companiile locale dorim să fie implicate, în fiecare miercuri de acum încolo, în a ajuta colegii care au locuri de muncă în compania respectivă, să poată să întocmească aceste documente în perioada autorecenzării. (…) Ceea ce dorim este ca fiecare angajat să aibă la el CNP-urile membrilor familie, ca procesul să poată fi derulat. Ştim că nu toate companiile pot să organizeze exclusiv pentru ziua de mâine sau exclusiv în perioada timpului de lucru, pentru că procesul de funcţionare a companiilor respective nu permite, dar orice participare proactivă în această campanie este binevenită şi reacţiile sunt pozitive’, a declarat Korodi Attila.
Totodată, acesta a anunţat că miercuri, în cadrul Primăriei Miercurea Ciuc, va exista un call center, care va funcţiona între orele 8.00- 16.00, la care angajaţi ai municipalităţii vor răspunde întrebărilor adresate de reprezentanţii firmelor din oraş, referitoare la întocmirea formularelor de autorecenzare.
‘Stăm la dispoziţie cu acest call center ca în cât mai multe întreprinderi, în ziua de mâine, să poată fi întocmite aceste formulare de autorecenzare’, a spus Korodi.
Primarul a mai anunţat şi un parteneriat cu parohiile romano-catolice din oraş, pentru ca oamenii care merg la biserică în weekend să fie ajutaţi să se autorecenzeze.
‘Un al doilea parteneriat pe care am reuşit să în creăm şi aici vedem deja parohiile romano-catolice au răspuns pozitiv, este că în fiecare sâmbătă şi duminică, recenzorii noştri vor fi mobilizaţi în aceste parohii. Vorbim de Jigodin, Şumuleu, cele două mari parohii din oraş şi Taploca (Topliţa-Ciuc, nr) , în care, de la 9 dimineaţă până la ora 13, cei care, de obicei, merg în week-end la biserică sau au activităţi în zona bisericii, să poată să acceseze şi punctele de recenzare şi să primească un ajutor pentru completarea formularelor sau chiar să fie completate pentru ei acele formulare. Sunt două speţe diferite, una o colaborare cu Biserica Catolică, prima o colaborare cu companiile din Miercurea- Ciuc în a aduce cât mai aproape de oameni, nu numai importanţa procesului de recenzare, dar oamenii să înţeleagă că este foarte important ca ceea ei completează cu mâna lor sau cu ajutorul nostru în această perioadă sunt cele mai relevante informaţii’, a precizat Korodi Attila.
Primarul din Miercurea-Ciuc a vorbit şi de importanţa acestui recensământ pentru comunitatea maghiară.
‘Foarte important (este recensământul – n.r.) pentru că reţeaua şcolară, sistemul instituţional, depind foarte mult de câţi membri ai comunităţii îşi declară identitatea etnică, identitatea religioasă şi din cauza aceasta, până la urmă, aceste date vor fi relevante statistic în deciziile publice la nivel local sau naţional. De aceea este important ca orice cetăţean, cine crede că este importantă identitatea lui proprie să fie declarată să poată să facă acest lucru pentru că fiecare identitate bine conturată şi declarată este o valoare adăugată în plus faţă de statisticile generale care pot fi scoase din diferite baze de date pe care oricum le face statul român. Important este ca datele să fie cât mai apropiate de identitatea fiecărei persoane’, a conchis primarul din Miercurea-Ciuc.