test
AcasăStiri generaleHarghita: Primăria Miercurea-Ciuc a lansat o petiţie online privind îmbunătăţirea siguranţei publice

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc a lansat o petiţie online privind îmbunătăţirea siguranţei publice

Primăria Miercurea-Ciuc a lansat, vineri, o petiţie online privind îmbunătăţirea siguranţei publice, solicitând Guvernului şi Parlamentului adoptarea unor măsuri în acest sens.

Demersul vine după ce, săptămâna trecută, două femei din Miecurea-Ciuc au fost bătute, în aceeaşi zi, de două minore.

Petiţia cuprinde măsuri ce ar trebui luate pentru a creşte siguranţa publică în comunităţi, cele mai multe în urma unor schimbări legislative, municipalitatea considerând că şi alte comunităţi ar trebui să se alăture acestei iniţiative, întrucât numeroase localităţi din ţară se confruntă cu probleme similare.

‘Chiar dacă Miercurea-Ciuc este unul dintre cele mai liniştite oraşe din ţară, luăm iniţiativa de a ne uni forţele, în toată ţara, cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa publică în comunităţile noastre. Pe străzile şi în spaţiile noastre publice periodic se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi şi, ulterior, întotdeauna se dovedeşte că persoana agresată este un membru al comunităţii noastre, o cunoştinţă a unei cunoştinţe, un vecin, cineva de pe strada alăturată. În ultimii ani, au fost lansate şi puse în aplicare o serie de intervenţii pentru a îmbunătăţi siguranţa publică, dar este nevoie de alte acţiuni ferme. Îmbunătăţirea sentimentului de siguranţă şi a siguranţei publice a locuitorilor este în interesul comun al tuturor. Pentru a obţine o îmbunătăţire durabilă a siguranţei publice în municipiile noastre nu este de ajuns efortul depus de către autorităţile locale, avem nevoie de implicarea fermă din partea Guvernului şi a Parlamentul României. Prin urmare, solicităm Guvernului şi Parlamentului României să ia măsuri decisive şi să facă modificări legislative, astfel încât localităţile din ţară, colaborând, să poată aborda mai eficient problema siguranţei publice. Mijloacele noastre sunt, în prezent, insuficiente pentru a preveni în mod adecvat incidentele care pun în pericol siguranţa locuitorilor’, se arată în petiţia lansată de Primăria Miercurea-Ciuc.

Punctele incluse în petiţie sunt cele prezentate, la începutul săptămânii, de primarul municipiului, Korodi Attila, printre acestea numărându-se eliminarea de către Guvern a interdicţiei angajării agenţilor de patrulare în cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei sau a angajării de personal la poliţiile locale, de către autorităţile locale.

Totodată, se precizează că Parlamentul trebuie să adopte legislaţia necesară pentru organizarea pazei civile, pe modelul serviciilor de pompieri voluntari dar şi să elaboreze legi care să prevină şi să pedepsească în mod real delincvenţa juvenilă.

În petiţie se mai face referire la limitarea programului sălilor de joc, la restricţionarea deschiderii 24 de ore din 24 a magazinelor aflate în zonele rezidenţiale sau în apropierea acestora sau la reglementarea funcţionarea cluburilor de noapte.

‘Localităţile noastre trebuie să coopereze în elaborarea şi punerea în aplicare a măsurilor şi a legislaţiei care îmbunătăţeşte siguranţa publică. În calitate de cetăţeni care respectă legea şi plătesc impozite, aşteptările noastre de bază sunt de a trăi într-un mediu sigur şi de a transmite generaţiilor viitoare un mod de viaţă care să nu fie dominat de teamă’, se arată în finalul documentului.

Petiţia lansată de Primăria Miercurea-Ciuc poate fi accesată la adresa https://www.peticiok.com/sigurantapublica_kozbiztonsag

În data de 9 noiembrie, două femei au fost agresate în Miercurea-Ciuc, pe două străzi diferite ale oraşului, acestea reclamând că au fost bătute de trei tinere, posibil minore.

Ulterior, IPJ Harghita a anunţat că în acest caz au fost reţinute două minore, de 14 şi 15 ani, acestea fiind cercetate, în prezent, în stare de libertate.

În acest caz, Poliţia are cunoştinţă de existenţa şi a unei a treia victime, care a fost agresată în faţa unui magazin din centrul oraşului, lucru care se vede pe imaginile camerelor de supraveghere, dar care nu a fost identificată, întrucât nu a reclamat fapta.

Poliţiştii efectuează cercetări în continuare, dar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks