Primăria Miercurea-Ciuc finanţează cu 250.000 lei şase proiecte propuse de cetăţenii oraşului în cadrul bugetului participativ, lansat pentru prima dată.
Primarul municipiului, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că iniţial s-au primit 61 de proiecte, care au trecut prin mai multe filtre, iar în final au ajuns şapte proiecte în faţa comisie de evaluare, care a ales şase dintre ele.
‘Avem şase proiecte care se finanţează, se vede că ideea de a implica oamenii, de a aduce ideile mai aproape de deciziile publice s-a dovedit viabilă. Avem şase proiecte frumoase care vor îmbunătăţi peisajul urban şi vor da câteva soluţii pentru familii, de a petrece timpul liber într-un mod cât mai bun posibil. Este o experienţă care ne încurajează ca şi anul viitor să repetăm, să lansăm din nou un buget participativ’, a declarat Korodi Attila.
Potrivit edilului, unele proiecte au fost excluse pentru că erau similare cu altele depuse, unele aveau bugetul mai mare de 100.000 lei, maximum alocat fiecărui proiect sau se aflau deja printre proiectele derulate de primărie, printre criteriile de selecţie numărându-se şi posibilitatea de a fi duse la bun sfârşit prin proceduri administrative ale Primăriei Miercurea-Ciuc.
Consillierul local Szikszai Tamas a explicat că cele şase proiecte au fost incluse în două categorii.
Este vorba de ‘spaţii verzi şi locuri de joacă’, unde au fost acceptate proiecte ce vizează amenajarea unui parc pentru plimbat câinii, a unui parc muzical, în fapt o grădină muzicală comunitară, ‘în care copiii cu dizabilităţi să se poată juca împreună cu copiii fără dizabilităţi, oferind în acelaşi timp oportunităţi de divertisment pentru mai multe vârste’, extinderea locului de joacă din Parcul Central şi realizarea unui teren de joacă în strada Ghioceilor.
La categoria infrastructură educaţională, culturală şi sportivă, un proiect vizează realizarea unui suport pentru depozitarea bicicletelor în strada Ghioceilor şi extinderea parcului Calistenis, de lângă Arena Eross Zsolt.
Aceste proiecte vor fi derulate de primărie în numele comunităţii, prin procedură proprie, o parte din ele urmând să fie finalizate în acest an, iar o altă parte în anul viitor.