Acasă93Harghita: Producţia de fân, redusă cu 30-40% din cauza secetei; fermierii -...

Harghita: Producţia de fân, redusă cu 30-40% din cauza secetei; fermierii – îndemnaţi să nu îşi abatorizeze animalele

Producţia de fân din judeţul Harghita este mai redusă în acest an cu 30-40%, din cauza secetei, dar fermierii sunt îndemnaţi de specialiştii agricoli să se adapteze şi să nu îşi abatorizeze animalele.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, că în urma recoltării fânului se constată o lipsă de furaje, vegetaţia fiind întreruptă din cauza secetei.

‘Cantităţile sunt între jumătate şi două treimi din media multianuală de cantitate recoltată. Se constată o lipsă de producţie de 30-40% din cantitatea de masă uscată pe hectar. Se constată o lipsă de furaje pentru perioada de stabulaţie de iarnă’, a precizat Romfeld Zsolt.

Acesta a precizat că, în aceste condiţii, fermierii se vor adapta şi vor trece peste iarnă şi a subliniat că nu este o opţiune abatorizarea animalelor.

‘Oamenii se vor adapta, (…) trebuie să facă să treacă iarnă cumva, nu e o opţiune abatorizarea animalelor. Sunt nişte semnale în acest sens, dar noi susţinem că trebuie să ţină (animalele – n.r.) peste iarnă, altfel nu se poate continua activitatea, odată întreruptă. În agricultură, aceste valuri sunt suportate de producători şi cam au probleme, şi financiare, dar în continuare şi noi susţinem să meargă înainte’, a mai spus şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

Romfeld Zsolt a adăugat că astfel de situaţii se întâmplă o dată la zece ani şi oamenii trebuie să se adapteze şi să îşi menţină efectivul de animale.

‘Periodic, o dată la zece ani se înregistrează o astfel de situaţie. E o ciclicitate şi în asta, a fost secetă în anumite perioade şi nu ai ce face. Şi, mai ales, efectivul şi genetica bună trebuie menţinute în exploataţie’, a arătat Romfeld Zsolt.

În legătură cu seceta pedologică din judeţ, el a explicat că nu este accentuată, chiar dacă există un deficit de precipitaţii, de 150 litri, faţă de media multianuală.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks