AcasăStiri generaleHarghita: Program de educaţie financiară pentru copii şi tineri, lansat de Primăria...

Harghita: Program de educaţie financiară pentru copii şi tineri, lansat de Primăria Miercurea-Ciuc şi Fundaţia OTP Bank

Elevii din Miercurea-Ciuc vor beneficia de cursuri gratuite de educaţie financiară în cadrul unui program derulat de Primăria municipiului, în colaborare Fundaţia OTP Bank.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este vorba de o perioadă de implementare de un an de zile, dar se doreşte o colaborare pe termen lung.

‘Prima perioadă de implementare este de un an de zile, dar noi prevedem o colaborare pe termen lung, pentru că vorbim de educarea tinerilor în a înţelege fenomenul financiar, fenomenul economiei, al bugetului familiei şi, totodată, acest program permite şi introducerea unor elemente care îi ajută pe tineri pe partea vocaţională, ce meserii să aleagă în viitor sau pe partea de autocunoaştere, proiecte, programe prin care ei pot să-şi dezvolte anumite abilităţi care, poate, nu sunt foarte bine identificate. Experţii, trainerii vin de la Bucureşti, din fericire unul din traineri este din Miercurea-Ciuc şi a lucrat la Bucureşti, aşa că programul acesta a fost destul de bine facilitat să ajungă în oraş’, a declarat Korodi Attila.

Acesta a precizat că s-au încheiat parteneriate cu fiecare şcoală din oraş, indiferent de limba de predare, metoda de educaţie folosită fiind una prin joacă.

Cursurile sunt gratuite şi se vor desfăşura într-un spaţiu foarte primitor, amenajat în Centrul de Relaţii cu Publicul al Primăriei Miercurea-Ciuc, bugetul programului fiind alocat de municipalitate.

La rândul său, directoarea Fundaţiei OTP Bank, Delia Murafa, a precizat că Fundaţia dispune de un centru de educaţie financiară la Bucureşti, iar la Miercurea-Ciuc se implementează primul proiect local de acest gen, în zonă existând dorinţa de a se dezvolta competenţe atât pe partea de educaţie financiară, cât şi pe alte tipuri de educaţie pe care fundaţia le poate oferi.

Programul începe cu cursuri pentru clasele a V-a şi a IX-a, apoi pe niveluri superioare de învăţare, educaţia oferită fiind una de tip edutainment, prin joacă, despre care Delia Murafa spune că a dat tot timpul roade în rândul copiilor.

‘Pornim acum cu programe pentru clasa a V-a şi pentru clasa a IX-a, ca să începem să adresăm gimnaziul şi liceul şi să trecem apoi, progresiv, cu fiecare clasă, pe măsură ce înaintează în ciclul gimnazial, respectiv liceal, pe niveluri superioare de învăţare, pe zona de educaţie financiară. Deci, începem cu clasa a V-a şi apoi îi creştem în clasa a VI-a, VII-a, a VIII-a şi pe parcursul liceului. Este un program local care se desfăşura, în prima fază, pe o perioadă de un an de zile, dar, bineînţeles, că avem toate speranţele să-l dezvoltăm pe termen lung. (…) Este primul proiect local. Singurul nostru centru oficial (de educaţie financiară – n.r.) este în Bucureşti, de-a lungul timpului noi am derulat programe de educaţie mergând trainerii noştri pe teren, în ţară, la diverse şcoli unde au avut parteneriate, dar un program local nu am avut până acum, este pionerat Miercurea-Ciuc’, a declarat Delia Murafa.

În legătură cu importanţa educaţiei financiare, ea a precizat că este vorba de o nevoie şi bază şi şi-a exprimat speranţa că şi părinţii vor avea de învăţat de la copiii care vor urma aceste cursuri.

‘De ce e nevoie de educaţie financiară? Este o nevoie de bază, e mult prea mult haos la nivelul acesta, din păcate şi la nivelul părinţilor, nu doar la nivelul copiilor. De aceea, noi avem speranţe, adresându-ne copiilor, că vom ajunge, practic şi la părinţi. (…) Vor exista teme pentru acasă, tot sub formă de joc, tot sub formă interactivă şi în felul acesta îi vom atinge şi pe ei, şi pe părinţi. Şi sperăm că, acţionând la nivelul copiilor, ei să ajungă adulţi mai conştienţi de nevoia de disciplină financiară şi de conceptele acestea care par atât de complicate, dar, de fapt, sunt atât de simple, important e ca cineva să te introducă în spaţiul acesta şi să te ghideze puţin, apoi totul devine mult mai simplu’, a conchis Delia Murafa.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks