AcasăStiri generaleHarghita: Proiect european derulat de CJ şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc,...

Harghita: Proiect european derulat de CJ şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, pentru creşterea siguranţei pacienţilor

Un proiect cu finanţare europeană, care are ca scop creşterea siguranţei pacienţilor, este derulat în parteneriat de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc şi vizează, printre altele, schimbarea întregii instalaţii electrice de la clădirea principală a unităţii sanitare, dar şi montarea unor sisteme performante de alarmare la incendii şi în caz de depăşire a concentraţiei maxime admise de oxigen.

Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Harghita, Adrian Chiorean, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că lucrările se vor desfăşura în timp ce spitalul va funcţiona iar perioada de implementare a proiectului este de şase luni, motiv pentru care unele dintre lucrări se vor derula în paralel, pentru a minimiza cât mai mult intervenţia în unitatea sanitară.

Acesta a precizat că se are în vedere schimbarea întregii instalaţii electrice care trebuie să fie redimensionată, conform noilor necesităţi ale spitalului, la care se adaugă şi restul componentelor din proiect, cum ar fi montarea unui paratrăsnet sau a unor uşi rezistente la foc pe căile de evacuare.

‘Prin acest proiect, vom asigura ca tot toată reţeaua electrică să suporte sarcina din fiecare secţie sau din fiecare salon, fără să mai fie probleme de alimentare sau să avem scăderi de tensiune. (…) Lucrările se vor desfăşura, trebuie să spunem, în timpul activităţii, adică nu va fi întreruptă activitatea spitalului. (…) Lucrările, chiar am stabilit cu constructorul, ca pe cât posibil să fie derulate la nivel de secţii’, a spus Adrian Chiorean.

La rândul său, reprezentantul constructorului, Vigh Menyhárt, a declarat că spitalul a fost construit la începutul anilor ’70, ‘cu metodele şi cu tehnologia din acele vremuri’, iar necesităţile actuale sunt diferite.

‘Lucrările în cadrul acestui proiect cuprind, practic, schimbarea completă a instalaţiei electrice (…). Mai mult de 50% din valoarea proiectului înseamnă lucrări de instalaţii electrice. Pe lângă instalaţia electrică, se va instala un sistem integral de detectare şi alarmare la incendiu, care momentan există doar pe anumite secţii şi nu este un sistem integral, complet, care să să cuprindă întreg spitalul. O să instalăm şi un sistem de detectare a concentraţiei de oxigen, ceea ce este deosebit de important pentru siguranţa pacienţilor, pentru că o concentraţie ridicată de oxigen reprezintă un pericol de incendiu, un risc mare pentru izbucnirea unui incendiu’, a spus reprezentantul constructorului.

De asemenea, acesta a mai arătat că se vor instala anumite dotări care sunt obligatorii pentru ca imobilul să obţin autorizaţia de securitate la incendiu, cum ar fi instalaţia de stingere, cu hidranţii interiori şi exteriori.

‘Este de remarcat faptul că spitalul a fost un bun gospodar şi a efectuat foarte multe lucrări de reparaţii, de intervenţie, dar problemele actuale depăşesc limitele fizice, practic, ale intervenţiilor sau ale posibilităţilor de a le remedia prin reparaţii simple. Deci a fost nevoie de o regândire şi o reproiectare completă ale acestor sisteme şi instalaţii. (…) Este o provocare să facem aceste intervenţii în timpul funcţionării spitalului, deci nu există posibilitate ca spitalul să se mute în altă parte şi să ne predea complet clădirea, pentru a efectua aceste intervenţii, şi vom încerca să găsim împreună metodele prin care încercăm să reducem la minim deranjul’, a spus Vigh Menyhárt.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judit, a vorbit despre importanţa creşterii siguranţei pacienţilor, care este la fel de importantă ca şi actul medical.

‘Realizarea siguranţei pacienţilor este o sarcină foarte importantă a noastră, pe lângă activitatea medicală şi de îngrijire a pacienţilor. Pentru că în timpul pandemiei ne-am dat seama că şi acest lucru este aproape tot atât de important, realizarea şi asigurarea acesteia, ca şi activitatea medicală. În ultima vreme am demarat foarte multe proiecte, unele proiecte s-au şi finalizat, altele sunt în curs de realizare, sunt proiecte pe care dorim să demarăm, deci în spitalul nostru activitatea, nu numai cea medicală, dar activitatea constructorilor şi activitatea celor care organizează şantierele de lucru este permanentă, pot să zic şi pentru acest lucru le cer scuze pacienţilor care care trebuie să suporte anumite schimbări şi reorganizări şi personalului medical sanitar care trebuie să reorganizeze câteodată activitatea medicală din cauza lucrărilor care se desfăşoară în spital’, a spus dr. Konrad Judit.

Proiectul ‘Creşterea siguranţei pacienţilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc’, prin ‘investiţii în sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii şi a depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, extinderea infrastructurii electrice interioare, precum şi a infrastructurii de fluide medicale’, este finanţat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea contractului de finanţare fiind de aproximativ 12,5 milioane de lei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks