Acasă93Harghita: Proiect WWF România ce vizează siguranţa oamenilor şi protecţia urşilor, implementat...

Harghita: Proiect WWF România ce vizează siguranţa oamenilor şi protecţia urşilor, implementat la Băile Tuşnad

Un proiect pilot iniţiat de WWF – Fondul Mondial pentru Natură şi derulat în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad şi Organizaţia GeoEcologică Accent, ce vizează siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun, a intrat în faza de implementare la Băile Tuşnad.

Potrivit unui comunicat transmis presei, proiectul a început în noiembrie 2022, cu o campanie de strângere de fonduri intitulată ‘Luna Urşilor’ şi este menit să răspundă, deopotrivă, nevoii de siguranţă a populaţiei şi demersurilor de protejare a vieţii sălbatice din aceste zone, fiind susţinut şi de specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

‘Proiectul de la Băile Tuşnad se constituie într-o soluţie complexă. Pe de-o parte este vorba despre instalarea/consolidarea gardurilor electrice, amplasarea unor pubele de gunoi, special concepute pentru a nu fi o atracţie pentru urs şi a altor elemente de siguranţă, concomitent cu o monitorizare susţinută a urşilor care apar în zonă şi care riscă să devină habituaţi, adică obişnuiţi cu prezenţa omului. O altă componentă extrem de importantă în proiect este operaţionalizarea echipei de intervenţie, pentru a preîntâmpina situaţii de risc, practic pentru a preveni pe cât posibil întâlnirile şi conflictele directe între om şi urs. În acelaşi timp, dorim să conştientizăm populaţia locală şi turiştii cu privire la păstrarea/adoptarea unui comportament adecvat specificului acestei zone’, se arată în comunicatul citat.

Contribuţia pe care WWF – Fondul Mondial pentru Natură a adus-o într-un prim pas, proiectului se ridică la suma de 100.000 lei din finanţări proprii, la care se mai adaugă 190.000 lei provenind din campania de strângere de fonduri demarată în noiembrie 2022 sub titlul ‘Luna Urşilor’.

‘Din această sumă se va finanţa, pentru început, achiziţia de echipamente de monitorizare a urşilor, primele astfel de echipamente intrând deja în posesia echipei operative, alte echipamente (colare) urmând să sosească în perioada următoare’, mai menţionează sursa citată.

Reprezentanţii WWF România şi cei ai Asociaţiei GeoEcologice Accent din Băile Tuşnad au prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, detalii despre acest proiect care este menit ‘să transforme Băile Tuşnad în primul oraş bear-smart din ţară şi chiar din Europa’.

Alexandra Sallay Moşoi, proiect manager tehnic, din partea WWF România, a declarat presei că se urmăreşte, în primul rând, ‘o abordare holistică’, urmând să fie monitorizaţi mai mulţi urşi, cu ajutorul unor colare GPS, pentru a realiza hărţi care să arate intrarea acestora în oraş şi mişcarea lor în habitate.

Aceste informaţii vor ajunge, în special, la echipa locală de intervenţie, pentru a putea acţiona rapid şi eficient.

La rândul său, biologul Imecs Istvan, din partea Organizaţiei GeoEcologice Accent, a precizat că, în cadrul acestui proiect, se vor implementa măsuri active pentru îmbunătăţirea convieţuirii dintre om şi urs.

‘În primul rând, dorim să îmbunătăţim echipamentul echipei locale de intervenţie. Dorim să punem colare pe urşi şi să monitorizăm mişcarea lor şi, în general, activitatea lor în zona oraşului şi nu numai, pentru a strânge date relevante şi pentru echipa de intervenţie, dar şi pentru ştiinţă, în general, iar rezultatele care vor apărea, presupunem, spre toamna anului curent, vor deveni un model pentru alte localităţi cu probleme similare. Încercăm să definitivăm o metodologie care poate fi folosită peste tot în ţară cu probleme similare. Deci, ideea noastră este de a deveni un model mic pentru astfel de situaţii şi să muncim nu doar teoretic, adică prin discuţii, evenimente şi prezenţă online şi ci şi practic, adică în teren, fizic, cu animalul, cu care trebuie să găsim soluţii de convieţuire’, a declarat Imecs Istvan.

Proiectul pilot de la Băile Tuşnad va putea fi replicat şi în alte localităţi, unde aceste probleme sunt prezente.

În cadrul conferinţei a fost prezentat şi stadiul derulării proiectului ‘WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun’, derulat de Organizaţia GeoEcologică Accent, în parteneriat cu Asociaţia Vox Iuventutis şi Primăria Băile Tuşnad, care are ca scop îmbunătăţirea convieţuirii dintre om şi urs şi a implicării civice în procesele de luare a deciziilor pe această temă.

În cadrul acestuia au avut loc, anul trecut, o conferinţă ştiinţifică intitulată Tuşnad Eco Bear Conf şi festivalul Tuşnad Eco Bear Fest, dedicate convieţuirii dintre om şi urs, a fost lansată o aplicaţie care are rolul de a strânge informaţii de la turişti şi localnici referitoare la prezenţa ursului în oraş, urmând să fie deschis, în luna iunie, şi un punct de vizitare care doreşte să prezinte ‘istoria oraşului în relaţia cu ursul, ursul în sine, conflictele, soluţiile existente şi planurile pentru viitor’.

De asemenea, tot în cadrul proiectului ‘WatchBear & AdvoCity va avea loc şi în acest an conferinţa ştiinţifică Tuşnad Eco Bear Conf şi festivalul Tuşnad Eco Bear Fest.

Potrivit lui Imecs Istvan, în organizarea Ministerului Mediului şi a WWF România, la Bucureşti va avea loc, în această toamnă, un summit internaţional despre carnivorele mari, urmând ca partea care vizează problematica coexistenţei om-urs, să se desfăşoare la Băile Tuşnad.

‘E foarte important deoarece, cu acest eveniment, conferinţa noastră devine una internaţională. Dorim să atragem cât mai mulţi din alte ţări cu probleme similare şi să venim cu bune practici pentru comunitatea noastră şi în general pentru România, acesta e obiectivul principal’, a mai spus Imecs Istvan.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks