Mai mulţi angajaţi ai Instituţiei Prefectului au participat, joi, la o acţiune de protest şi au pichetat clădirea Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, nemulţumiţi fiind de nivelul de salarizare.
Protestatarii au purtat parcate pe care se putea citi ‘Redaţi demnitatea angajaţilor Instituţiei Prefectului’ sau ‘Aplicaţi echitabil prevederile legii salarizării 153/2017’.
Într-un comunicat transmis presei şi semnat de angajaţii din Instituţia Prefectului judeţului Harghita se solicită ca salarizarea să se facă pe grilă de administraţie de stat, aşa cum sunt încadraţi, la acest moment, aproape toţi angajaţii din serviciile publice deconcentrate.
‘Noi, salariaţii din instituţiile prefectului, solicităm de urgenţă adoptarea Proiectului de Lege nr. 285/2022 pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în aşa fel încât salarizarea noastră să se facă pe grilă de administraţie de stat, aşa cum sunt încadraţi, la acest moment, aproape toţi angajaţii din serviciile publice deconcentrate. Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării de municipii şi oraşe şi servicii publice deconcentrate’, se arată în comunicatul citat.
Totodată, se face precizarea că este ultima ‘acţiune moderată de protest’, urmând ca, de săptămâna viitoare, să fie demarate procedurile în vederea declanşării conflictului colectiv de muncă cu Ministerul Afacerilor Interne şi Guvernul României, în vederea declarării grevei generale.
‘Intenţionăm să declarăm greva generala în perioada premergătoare desfăşurării alegerilor europarlamentare, prin blocarea tuturor procedurilor specifice organizării alegerilor, proceduri ce se realizează de către angajaţii din prefecturi (preluarea şi predarea buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare procesului electoral, asigurarea plăţii tuturor celor implicaţi în procesul electoral, s.a.). Speram ca mesajul nostru să fie recepţionat de către liderii coaliţiei politice aflată la guvernare, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Nicolae Ciucă, iar proiectului de lege amintit să fie adoptat de plenul Camerei Deputaţilor!’, se mai arată în comunicatul citat.