test
Acasă93Harghita: Recensământul s-a terminat în 28 de localităţi; dificultăţi în finalizarea procesului...

Harghita: Recensământul s-a terminat în 28 de localităţi; dificultăţi în finalizarea procesului în oraşele mai mari

ecensământul populaţiei şi locuinţelor s-a terminat în 28 de localităţi harghitene, din totalul de 67 existente, fiind întâmpinate dificultăţi în finalizarea procesului în oraşele mari, dar şi în unele localităţi rurale, a informat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural Harghita, şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, Maria Abos.

‘În 28 de localităţi din judeţul Harghita s-a finalizat recensământul populaţiei, adică au atins populaţia estimată la 1 decembrie 2021, care este momentul de referinţă pentru această localitate. În 13 localităţi, procentul de recenzare este de peste 90 la sută, în altele 13 procentul este de peste 80 la sută şi tot în 13 localităţi, nu ştiu, nici nu mai avem argumente nici noi, nici autorităţile, este sub 70 la sută. Foarte greu merge în Gheorgheni, Miercurea-Ciuc, Cristuru Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc. Chiar dacă ei per total se situează la peste 90 la sută, procentul persoanelor recenzate din totalul celor rămaşi de recenzat după ce s-a terminat autorecenzarea este foarte mic’, a declarat Maria Abos.

Aceasta a arătat că sunt şi câteva localităţi rurale unde recensământul ‘nu merge nicicum’.

Potrivit sursei citate, au fost deschise puncte fixe în judeţ, în mai multe localităţi şi la sediul DJS Harghita, pentru cei care nu au încredere să primească recenzorul la domiciliu, dar nici aici numărul persoanelor recenzate nu este foarte mare.

‘Astăzi, 25 iulie, procentul persoanelor recenzate, din totalul celor care au rămas, este de doar 83 la sută. Judeţul Harghita este peste media ţării, pentru că acolo (la total-nr) este de 90,1 la sută. Deocamdată, avem în minus circa 16.900 de persoane faţă de populaţia estimată la 1 decembrie 2021. Atunci, statistica a estimat 296.000 de persoane, nu 322.000 cu cât eram obişnuiţi. (…) Când spun că ne lipsesc 16.986 de persoane faţă de 1 decembrie, zic că este o informaţie brută pentru că s-ar putea ca la sfârşit să avem şi surpriza ca în chestionarele completate sau în numărul persoanelor să găsim CNP-uri duble sau chiar triple. Deocamdată aplicaţia încă nu face lucrul acesta’, a arăta şefa DJS Harghita.

Aceasta s-a declarat uimită că oamenii sunt reticenţi faţă acest proces, în contextul în care de 30 ani se cer la recensământ aceleaşi informaţii şi a vorbit de faptul că există persoane la care au succes teoriile conspiraţiei legate de modul în care se vor folosi datele colectate.

‘Nu vreau să zic că neapărat este o bătaie de joc felul în care mulţi (reacţionează-nr) sau ce atitudine există în ziua de azi faţă de unele proiecte care sunt necesare pentru dezvoltarea ulterioară, pentru toate programele, doar sunt uimită, bineînţeles în sens negativ’, a conchis Maria Abos.

La rândul său, prefectul Harghitei, Petres Sandor, a subliniat că este puţin probabil ca judeţul să finalizeze recensământul.

‘În trendul actual, este puţin probabil ca în judeţul Harghita să ajungem la sută la sută recenzaţi dintre persoanele care nu s-au autorecenzat. De pe poziţia 1 în ordinea judeţelor, la finalul autorecenzării, am ajuns undeva spre poziţia 20. Oscilăm între 19 şi 21 în ultimele zile. Este foarte clar că această reticenţă nu este legată doar de nivelul de dezvoltare sau de educaţie, pentru că Bucureştiul este pe un loc indiscutabil ultim, fără nicio şansă de a scăpa de acolo. Deci, pe trendul actual, Bucureştiul nu ştiu dacă ar termina anul acesta recensământul, dar acest lucru nu poate să ne liniştească, neapărat. O să vedem ce se poate face măcar la acele localităţi unde încă, teoretic, cu un efort nu ieşit din comun ar putea să se atingă sută la sută, să încercăm să îi mai impulsionăm. În localităţile în care mai sunt de recenzat câteva mii bune de persoane o să fie foarte foarte greu’, a subliniat prefectul judeţului Harghita.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks