Mai mulţi refugiaţi ucraineni cu dizabilităţi sunt cazaţi la Casa ‘Jakab Antal’ din Miercurea-Ciuc, aşezământ al Asociaţiei Caritas, care le asigură acestora îngrijirea de care au nevoie.
Şeful Departamentului socio-medical al Asociaţiei Caritas, Péter György, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că cele nouă persoane, toate aflate în scaun cu rotile, fac parte dintr-un grup mai numeros de refugiaţi veniţi dintr-o instituţie de protecţie din Ucraina, care au fost preluaţi de Caritas Iaşi.
În cazul acestora, s-a căutat o soluţie de cazare în camere accesibilizate pentru persoanele aflate în scaun rulant, lucru pe care Casa ‘Jakab Antal’ l-a putut pune la dispoziţie.
‘Au încercat într-o mănăstire (să-i cazeze – n.r.), dar acolo a trebuit să care cărucioarele pe trepte, după aceea nu mai puteau să iasă cu cărucioarele din cameră, fiindcă uşile erau înguste, nu mai puteau să intre în baie şi căutau o soluţie. Şi le-am spus că îi aducă la noi. (…) Sunt nouă persoane, au nevoie tot timpul de asistenţă, de ajutor în activităţile zilnice, la baie, la igiena corporală, sunt cu diverse afecţiuni, toţi sunt în cărucior, se mişcă greu. (…) De ei au grijă atât angajaţii noştri, dar şi două persoane din afara organizaţiei care s-au oferit voluntare’, a spus Péter György.
Acesta a subliniat că doi dintre refugiaţi sunt cazaţi chiar în camera în care s-a odihnit Papa Francisc, în anul 2019, în timpul vizitei sale istorice la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.
Potrivit sursei citate, la ‘Casa Jakab’ este posibil să mai vină alţi doi refugiaţi, aflaţi acum în spital, cu diferite probleme medicale.
Péter György a punctat faptul că cele nouă persoane, şapte bărbaţi şi două femei, se simt bine şi par fericite că au ajuns într-un loc liniştit.
‘Sunt foarte mulţumiţi aici, par fericiţi că au ajuns undeva unde e linişte şi bine. Acolo le era frică, sunt persoane care depind de alţii, trebuia să fugă de acasă, după aceea să se separe de grupul cu care au venit şi le era teamă unde ajung, se întrebau dacă să vină sau nu. Dar, până la urmă, sunt mulţumiţi că decis să vină la noi’, a afirmat Péter György.
El a mai precizat că după sărbătorile pascale refugiaţii vor merge în Austria, unde Asociaţia Caritas din această ţară pregăteşte un loc unde să-i cazeze pe termen lung.
De la începutul războiului, Asociaţia Caritas a efectuat în Ucraina mai multe transporturi cu alimente şi alte bunuri necesare refugiaţilor interni.
‘Am organizat diverse transporturi de alimente sau alte materiale în Ucraina. În zonele în care nu a fost încă război e plin de refugiaţii din altă parte din Ucraina, care nu au vrut să plece din ţară şi organizaţiile Caritas de acolo sunt suprasolicitate şi atunci noi încercăm să le susţinem cu ce au nevoie. Şi noi mai primim fonduri de la organizaţii Caritas din alte părţi ale lumii, fiind aici, aproape. Şi acolo (în Ucraina – n.r.) sunt cazaţi refugiaţi în şcoli, pretutindeni. Într-un oraş de 50.000 de locuitori acum sunt 150.000 de refugiaţi’, a mai spus Péter György.
Datele furnizate de Instituţia Prefectului arată că, în prezent, în Harghita sunt cazaţi 89 de refugiaţi ucraineni, în localităţile Izvoru Mureşului, Praid, Topliţa, Lueta, Miercurea-Ciuc şi Mugeni. Aceştia sunt găzduiţi în pensiuni sau case puse la dispoziţie de localnici, firme, asociaţii sau autorităţi locale.