Mai multe reprezentaţii în limba română sau cu traducere asigurată, diverse premiere, dar şi cel mai amplu program din România destinat persoanelor cu dizabilităţi fac parte din noua stagiune a Teatrului Csíki Játékszín din Miercurea-Ciuc, care împlineşte 25 de ani de existenţă.
Potrivit unui comunicat transmis de instituţia de cultură, repertoriul stagiunii 2023-2024 conţine 12 premiere cu piese contemporane, dar şi care aparţin teatrului clasic, precum şi multe evenimente şi festivaluri.
‘Anul acesta Teatrul Csíki Játékszín împlineşte 25 de ani de existenţă, prilej de sărbătoare atât pentru angajaţii, colaboratorii şi spectatorii săi, cât şi pentru întregul oraş. În acelaşi timp, aniversarea sfertului de secol de activitate este ocazie pentru a marca importanţa esenţială a acestei instituţii în viaţa comunităţii’, se arată în comunicatul citat.
Printre spectacolele care vor putea fi văzute în sala mare se numără şi unul prezentat în premieră absolută pe scena unui teatru. Este vorba de ‘Călătorie în jurul craniului meu’, după Karinthy Frigyes, în regia lui Visky Andrej.
‘Celebrul roman, scris în 1937 de marele autor satiric maghiar, va fi dramatizat şi prezentat în premieră absolută pe scena unui teatru’, precizează sursa citată.
Începând cu această stagiune, pentru toate spectacolele produse de Teatrul Municipal Csíki Játékszín la sala mare vor avea loc câteva reprezentaţii cu supratitrare în limba română, au anunţat reprezentanţii teatrului din Miercurea-Ciuc.
De asemenea, va continua programul ‘Luceafărul’, prin care teatrul din Miercurea-Ciuc invită spectacole în limba română.
Primul spectacol va avea loc în data de 22 noiembrie, când va reveni la Miercurea-Ciuc actorul Pavel Bartoş, originar din acest oraş, cu piesa ‘One Man aproape Show – Cu capu’ înainte’, o producţie Comic Entertainment, cu sprijinul Teatrului Odeon dinn Bucureşti.
Totodată,, începând cu această stagiune,Teatrul Municipal Csíki Játékszín din Miercurea-Ciuc anunţă primul program amplu din România adresat persoanelor cu dizabilităţi, urmând să fie prezentate atât spectacole pentruu persoane nevăzătoare cât şi pentru cei cu deficienţe de auz.
‘Vom avea un număr de cel puţin 12 spectacole accesibilizate pentru persoane nevăzătoare (cu tur ghidat în decor, înainte de spectacol şi scenariu scris special, care va fi citit live la cască în timpul reprezentaţiei) şi pentru persoane cu deficienţe de auz (cu traducere simultană în limbajul semnelor şi supratitrare specifică)’, precizează sursa menţionată.
În comunicatul de presă se mai arată că în această stagiune va continua şi programul pentru adolescenţi, prin patru noi spectacole care se vor juca în săli de clasă la licee, spectacolele fiind regizate de Hatházi András, Dálnoky Csilla, Szenteczki Zita şi Alejandro Duran (Columbia). Piesele sunt atât texte scrise special pentru această formă de teatru, dar şi adaptări ale unor opere clasice.
Totodată, vor fi prezentate mai multe spectacole în limba maghiară pentru copii, în acest an urmând să fie invitate şi spectacole pentru copii, în limba română.
Teatrul Csíki Játékszín din Miercurea-Ciuc anunţă şi cooptarea pentru noua stagiune a doi actori importanţi, respectiv Tatár Zsuzsanna, ‘actriţă cunoscută deja publicului ciucan din spectacolele stagiunii trecute şi care şi-a făcut debutul pe scenă la prima ediţie a Festivalului Unscene’ şi Hatházi András, ‘personalitate artistică de prim plan a teatrului ultimelor decenii, actor de teatru şi cinema, regizor şi prof univ dr habl în cadrul Facultăţii de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca’. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)