Numărul apelurilor la numărul de urgenţă 112 prin care este semnalată prezenţa urşilor în localităţi a scăzut semnificativ în ultima săptămână, arată datele furnizate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita.
Potrivit sursei citate, în perioada 11-18 iulie au fost înregistrate 11 astfel de apeluri, în vreme ce între 4 şi 10 iulie, numărul de solicitări de ajutor a fost de 25.
Oamenii au semnalat prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Vidacut, Sub Cetate, Miercurea Ciuc, Sândominic, Cozmeni, Lăzăreşti, Ciucsângiorgiu şi la Topliţa.
Urşii au fost văzuţi pe străzi, în lanuri de porumb, în grădini sau chiar în incinta unui ştrand.
‘Deşi numărul apelurilor a scăzut, pericolul pe care îl reprezintă prezenţa ursului în comunităţi este actual. A fost observată o ursoaică cu trei pui în Băile Tuşnad şi în satul Lăzăreşti din comuna Cozmeni. Dacă la Băile Tuşnad, ursoaica se plimba pe stradă, la Lăzăresti era într-un lan de porumb de la marginea satului. Nu putem şti dacă este aceeaşi familie de urşi sau alta. Tot în această săptămână a fost relocată o ursoaică cu trei pui din Băile Tuşnad, prin grijă echipei de intervenţie constituită la nivelul localităţii. O altă ursoaică cu doi pui a fost prezentă într-o grădină din satul Vidacut. La sosirea echipelor de intervenţie, animalele nu mai erau în zonă. Autorităţile iau în calcul relocarea. La Topliţa, în staţiunea Banffy, a fost semnalată o ursoaică cu un pui. De asemenea, tot în Topliţa a fost observat de către localnici un urs într-o grădină. La caz s-a deplasat un echipaj de poliţie, dar între timp animalul s-a retras în pădure. Şi în oraşul Borsec mai multe persoane au confirmat prezenţa unui pui de urs pe stradă. La sosirea echipajului de jandarmi, ursul plecase şi nu a mai apărut în zonă’, se arată într-o informare transmisă de IJJ Harghita.
În toate situaţiile semnalate, echipajele de jandarmerie sau de poliţie au fost trimise la faţa locului pentru îndepărtarea animalelor sălbatice.
‘În general, animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, astfel că recomandăm cetăţenilor să manifeste grijă în depozitarea deşeurilor menajere’, precizează purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, Rodica Pribagu.
De la începutul anului, la nivelul Dispeceratului IJJ Harghita, au fost înregistrate 189 de apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor exemplare de urs în apropierea zonelor locuite.
Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 243 de apeluri pentru intervenţia la urs brun, ‘ceea ce înseamnă o scădere semnificativă a numărului de solicitări pentru îndepărtarea animalelor sălbatice’, a mai arătat Rodica Pribagu.
Consiliul Judeţean Harghita a lansat, vineri, o campanie de conştientizare şi de informare a cetăţenilor în legătură cu modul în care trebuie să procedeze atunci când sesizează prezenţa unui urs, oamenii fiind îndemnaţi, printre altele, să nu dezactiveze alertele RO-ALERT şi să evite zonele în care este anunţată prezenţa urşilor.