Acasă93Harghita: Vârstnicii din Miercurea-Ciuc şi împrejurimi, invitaţi la un festival organizat special...

Harghita: Vârstnicii din Miercurea-Ciuc şi împrejurimi, invitaţi la un festival organizat special pentru ei

Vârstnicii din Miercurea-Ciuc şi împrejurimi sunt invitaţi, timp de trei zile, să participe la un festival organizat special pentru ei, în cadrul căruia pot participa la activităţi culturale sau recreative, dar au şi posibilitatea să interacţioneze cu tineri din oraş.

Evenimentul inedit, intitulat ‘Festivalul de argint pentru vârstnici’, este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din cadrul Consiliului Judeţean şi de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi doreşte să atragă atenţia comunităţii oraşului asupra problemei sociale a îmbătrânirii societăţii, să prevină marginalizarea şi neglijarea vârstnicilor rămaşi singuri, să reducă ‘distanţa generaţională dintre tineri şi vârstnici’, să promoveze un stil de viaţă activ, dar şi să contribuie la interacţiunea dintre vârstnici şi tineri.

Deschiderea festivalului a avut loc vineri, în curtea cetăţii Miko, din Miercurea-Ciuc, iar după momentul festiv vârstnicii au participat la un tur ghidat gratuit la Muzeul Secuiesc al Ciucului.

De altfel, timp de trei zile, seniorii din oraş şi chiar din împrejurimi beneficiază de programe gratuite, cum ar fi vizionări de filme la cinematograful din oraş, înot la bazinul Csiki Csobbanó, dar şi vizitarea Muzeului Secuiesc al Ciucului sau o sesiune de gimnastică, alături de o antrenoare de fitness din oraş.

Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a declarat, pentru AGERPRES, la deschiderea evenimentului, că mesajul acestui festival este acela ca fiecare generaţie să se bucure de viaţă şi de prezenţa celorlalţi.

‘Mesajul este să ne bucurăm de viaţă, în orice perioadă a vieţii am fi şi să ne bucurăm de existenţa celorlalţi: tinerii să se bucure de vârstnici şi vârstnicii de tineri şi cred că asta ar trebui să avem în gândurile noastre în fiecare zi’, a spus Elekes Zoltan.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sogor Eniko, a arătat că, prin astfel de evenimente şi prin gesturi simple, bătrânii se pot simţi preţuiţi, punctând faptul că intenţia este ca anul viitor să fie incluşi în program şi vârstnicii care au probleme de sănătate şi nu pot participa la asemenea activităţi.

Totodată, Sogor Eniko a subliniat că este foarte important şi ca tinerii să înţeleagă că este un privilegiu să îmbătrâneşti şi să fii sănătos şi că această perioadă a vieţii este chiar una foarte frumoasă.

‘Din punct de vedere al spiritualităţii, se poate spune că este partea cea mai frumoasă şi bogată a vieţii unui om. Pentru că, chiar dacă ai avut o viaţă grea sau eşti într-o situaţie grea, ai nişte amintiri pe care le poţi privi cu înţelepciune, poţi să tragi concluziile. Şi eu aş vrea să ajung acolo: când îmbătrânesc să pot să privesc astfel viaţa mea şi viaţa familiei. (…) Şi filmele care pot fi vizionate (la cinematograf – n.red.) se duc spre această filosofie: că bătrâneţea nu este ceva rău, poţi să te gândeşti la ea, poţi să te pregăteşti pentru ea ca fiind o perioadă care îţi rotunjeşte toată viaţa, toate eforturile’, a declarat Sogor Eniko, pentru AGERPRES.

La rândul său, iniţiatoarea evenimentului, Csikós Farkas Kata, asistent social la DGASPC Harghita, a dorit să transmită faptul că ‘a fi vârstnic nu e o stigmă’ şi nu trebuie să ne temem de această vârstă.

‘Să ne gândim că este un cadou (bătrâneţea – n. red.), că avem un trecut lung şi o viaţă plină de performanţe şi de experienţă’, a spus aceasta.

Csikós Farkas Kata a avut un mesaj şi pentru tineri, acela că ‘a fi vârstnic este cool’, ea adăugând că tinerii ar trebui să îşi facă planuri despre cum vor să îmbătrânească, să trăiască o viaţă conştientă, să-şi păstreze sănătatea şi să stea departe de substanţele nocive.

De altfel, organizatorii încurajează interacţiunea dintre bătrâni şi tineri, pe trotuarele din oraş fiind scrise mesaje precum: ‘Ai vorbit azi cu bunicii?’, ‘Cum vrei să îmbătrâneşti?’, ‘Ai vorbit azi cu părinţii tăi vârstnici?’ sau ‘Povesteşte-le ceva nepoţilor’.

Ideea acestui festival a fost foarte apreciată de seniorii care au participat la activităţi şi care s-au bucurat de atenţia acordată de autorităţi.

‘Mi se pare o idee excelentă, pentru că mulţi pensionari se întristează la gândul că sunt abandonaţi, uitaţi, nu sunt utili şi această iniţiativă este una foarte bună’, a spus Letiţia Mitrofan.

Aceasta le-a transmis tinerilor să-şi iubească, să-şi respecte şi să-şi îngrijească părinţii vârstnici, iar celor vârstnici să gândească pozitiv, să se bucure de tot ce e jurul lor şi să împărtăşească bucuria.

Festivalul de argint al vârstnicilor de la Miercurea-Ciuc se află la prima ediţie, dar organizatorii îşi doresc ca evenimentul să devină o tradiţie şi să se îmbogăţească cu noi programe. AGERPRES / (AS, A, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks