Zeci de copii, însoţiţi de părinţi sau bunici, au participat, sâmbătă, pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la activităţile de deschidere a ‘Săptămânii Protecţiei Civile’, organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.
Cei mici au venit să vadă autospecialele de intervenţie ale pompierilor, iar atracţia s-a dovedit a fi autoscara de salvare de la înălţime. De altfel, cei mai curajoşi chiar au urcat în autoscară, alături de un membru al familiei, şi însoţiţi de un specialist de la ISU Harghita au putut să vadă oraşul de la înălţime.
De asemenea, pe platoul din centrul oraşului au fost amenajate standuri de prezentare a materialelor de informare preventivă, dar au fost expuse şi alte autospeciale şi accesorii folosite de salvatori în îndeplinirea misiunilor. Printre acestea s-a numărat şi o autospecială de 10.000 litri, intrată de curând în dotarea ISU Harghita, care deserveşte Detaşamentul de Pompieri din Miercurea-Ciuc. O autospecială similară a fost repartizată şi la subunitatea ISU de la Odorheiu Secuiesc.
Prezent la activităţile de deschidere a ‘Săptămânii Prevenţiei Civile’, inspectorul şef al ISU Harghita, colonelul Stelian Cimpoeşu, a declarat că dotarea cu cele două noi autospeciale este ‘un plus pentru serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă’.
Potrivit acestuia, în ‘Săptămâna Protecţiei Civile’ au loc mai multe evenimente, cu scopul de a-i familiariza pe locuitorii judeţului cum să se comporte în anumite situaţii de urgenţă.
‘Noi, în această perioadă, facem prezentări de tehnică, vrem să venim mai aproape de cetăţeni, mai ales de elevii din şcoli şi din licee, de a-i conştientiza de regulile de comportare în diferite situaţii de urgenţă şi, mai ales, regulile de comportare în cazul producerii unui seism. Judeţul Harghita este într-o zonă scăzută din punct de vedere seismic, dar cetăţenii, dacă cunosc aceste reguli, oriunde s-ar deplasa în lumea aceasta, ele sunt valabile şi pot să fie sprijin pentru familie, pentru colegi şi pentru societate’, a explicat colonelul Cimpoeşu.
În cadrul ‘Săptămânii Protecţiei Civile’, ISU Harghita organizează mai multe activităţi, la nivelul întregului judeţ, cum ar fi Ziua Porţilor Deschise la subunităţile inspectoratului din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni, chiar de Ziua Protecţiei Civile, în data de 28 februarie.
Cu această ocazie, toţi cei interesaţi vor putea să vadă tehnica folosită de pompierii salvatori în misiunile lor şi, totodată, îşi vor reaminti măsurile şi modul de comportare în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.
Tot în această zi, pompierii vor fi în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială ‘Liviu Rebreanu’ din Miercurea-Ciuc, unde vor fi prezentate, printre altele, tehnicile de acordare a primului ajutor.
În perioada 25 februarie – 4 martie, vor fi amplasate puncte mobile de informare preventive cu tematică de protecţie civilă, în 9 centre comerciale din municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, în care se înregistrează frecvent afluenţă mare de public. Totodată, inspectorii de prevenire vor fi prezenţi în 13 lăcaşuri de cult de pe raza localităţilor Izvoru Mureşului, Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Joseni, Ciumani, Topliţa şi Gălăuţaş, ‘pentru a se asigura că personalul clerical este pregătit să acţioneze în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi respectă măsurile de siguranţă’.
Pe 25 şi 26 februarie, precum şi în data de 4 martie, pompieri din cadrul Inspecţiei de Prevenire, alături de structurile Salvamont, vor fi prezenţi în staţiunile Harghita-Băi, Harghita Mădăraş şi Borsec, ‘pentru a conştientiza cetăţenii asupra importanţei dobândirii cunoştinţelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanţi’.
În această perioadă, se va acorda atenţie şi modului de pregătire a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, urmând să fie organizate exerciţii de stingere a incendiilor şi activităţi de informare, la Miercurea-Ciuc, Bălan, Ciceu, Gheorgheni, Vlăhiţa, Lunca de Sus, Topliţa, Cristuru Secuiesc, Sândominic, Odorheiu-Secuiesc, Gălăuţaş, Mărtiniş, Băile Tuşnad, Ditrău, Cozmeni, Borsec, Corbu, Lupeni.
Totodată, pentru marcarea a 46 de ani de la cutremurul din 1977, pompierii civili din cadrul SVSU Brădeşti, Satu Mare, Dealu, Praid, Feliceni, Ocland, Miercurea Ciuc, Plăieşii de Jos, Odorheiu Secuiesc, Porumbeni, Gheorgheni, Ditrău, Remetea, Joseni, Ciumani, Topliţa, Sărmaş, Gălăuţaş vor participa la activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la modul în care trebuie să se comporte în cazul producerii unui seism.
Inspectorul şef al ISU Harghita, col. Stelian Cimpoeşu, a mai anunţat că sediul inspectoratului va fi modernizat şi reabilitat din punct de vedere termic şi energetic, în cadrul unui proiect finanţat în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Valoarea totală a proiectului de renovare este de aproape 3,9 milioane lei, iar perioada de implementare este de 24 de luni.
Cimpoeşu a subliniat importanţa acestei investiţii, care va reduce costurile la energie şi va creşte confortul angajaţilor.