Aproximativ 50 de poliţişti au donat sânge, marţi, pentru victimele de la Crevedia, unii dintre ei venind la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc de la distanţe de zeci de kilometri, din localităţile în care lucrează.
Printre donatori s-a numărat şi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Mircea Iordan, donator fidel al centrului, care consideră că acest gest poate însemna viaţa pentru cei răniţi în tragedia de la Crevedia.
‘Având în vedere tragicul eveniment de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, la nivelul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita am demarat o campanie de donare de sânge, tocmai venind în sprijinul celor care au atât de mare nevoie, în aceste zile. Ceea ce pentru mulţi dintre noi poate fi un gest minim, pentru aceste victime poate fi şi poate însemna viaţa. Este un gest uman, normal şi îndemnăm pe toţi cetăţenii să facă acest lucru’, a declarat Mircea Iordan.
Acesta a apreciat gestul colegilor săi de a veni în număr mare să doneze, chiar dacă unii dintre ei se află în concediu.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu, a precizat că aproximativ 50 de poliţişti au venit la Centrul de Transfuzii din Miercurea-Ciuc, unii de la zeci de kilometri, şi a punctat faptul că şi în celelalte zile ale săptămânii mai mulţi poliţişti şi-au exprimat intenţia de a dona sânge.
‘Poliţiştii harghiteni au răspuns solidar, pentru a oferi o mână de ajutor victimelor de la incendiul de la Crevedia, din judeţul Dâmboviţa. Astfel, în toată săptămâna s-au anunţat mai mulţi colegi care vor veni să doneze sânge. De asemenea, este de remarcat faptul că au venit colegi şi din în alte localităţi, chiar de la zeci de kilometri depărtare. Pentru astăzi (marţi – n.r.) este estimat un număr de 50 de poliţişti care vor veni să doneze sânge’, a afirmat Maria Plumbu.
Printre cei prezenţi s-a numărat şi agentul Guşă George Narcis, care a venit din oraşul Vlăhiţa şi care donează sânge de la 18 ani, în sprijinul semenilor săi.
‘Am ales să fac acest gest pentru că este o campanie iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita pentru ajutarea victimelor de la Crevedia. Consider că este etic şi moral să fim aproape de cei neajutoraţi. Am donat de nenumărate ori, pentru diferite cauze. Sunt un donator fidel, donez de la 18 ani, o dată la câteva luni vin la centru’, a spus Guşă George Narcis.
La rândul său, subinspectorul Bucur Ionel Vlăduţ, de la Miercurea-Ciuc, îi consideră eroi pe colegii săi răniţi la Crevedia şi este de părere că gestul de a dona este unul firesc, mai ales că oricine se poate afla în situaţia de a avea nevoie de ajutor.
‘Am venit pentru colegii noştri, care sunt ca nişte eroi şi şi-au sacrificat sănătatea, viaţa şi integritatea fizică intervenind la un eveniment periculos (…) şi pentru simplul fapt că oricând mă pot afla şi eu în aceeaşi situaţie şi să am nevoie de ajutor din partea lor. Vin la fiecare trei luni şi donez. (…) E un sentiment plăcut, e o satisfacţie personală şi îndemn cu cel mai mare drag, pe oricine poate, să vină, să doneze, pentru că niciodată nu ştii cine are nevoie şi poţi să te afli şi tu în aceeaşi situaţie în care să ai nevoie şi atunci şi alţii vor veni pentru tine’, a arătat Bucur Ionel Vlăduţ.
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc au precizat că tragedia de la Crevedia a mobilizat comunitatea, un număr mare de persoane venind să doneze sânge.
‘Această tragedie a mobilizat enorm de mult comunitatea şi în zona noastră. De pretutindeni, din tot judeţul, au venit în număr foarte mare, începând de ieri (luni – n.r.), donatori de sânge. Este o bucurie în această tragedie că solidaritatea umană este pe primul loc. (…) Noi preluăm cât putem (donatori – n.r.), câţi se prezintă şi, numărul lor fiind crescut, am prelungit un pic şi programul’, a declarat dr. Bahner Istvan, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc.
Acesta a mai menţionat că, potrivit programului, vor avea avea loc recoltări de sânge şi în oraşele Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, dar specialiştii centrului pot răspunde şi altor solicitări, dacă va fi nevoie.