AcasăStiri generaleHarghita: Zeci de spectacole realizate de studenţi ai universităţilor de artă din...

Harghita: Zeci de spectacole realizate de studenţi ai universităţilor de artă din ţară, la Festivalul ‘Unscene’ din Miercurea-Ciuc

Zeci de spectacole realizate de studenţi ai universităţilor de artă din România vor fi prezentate la ediţia a II-a a festivalului ‘Unscene’ din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrului Municipal ‘Csíki Játékszín’.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 13-22 mai, pe scena festivalului urmând să fie prezentate 31 de spectacole de teatru, două concerte, proiecţii de filme, workshopuri şi expoziţii.

Directorul teatrului ‘Csíki Játékszín’, Veress Albert, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că numărul participanţilor este mai mare decât anul trecut, ajungând la 210, urmând să fie prezentate spectacole atât în limba maghiară cât şi în limba română.

‘O să avem spectacole în limba maghiară şi în limba română, spectacole de dans, de teatru de păpuşi, performance. O să avem spectacole de dans şi în aer liber. Avem şi dramaturgii de la facultatea din Cluj Napoca, care o să se uite la spectacole şi o să scrie despre fiecare. Nu critică, asta e încă ceva nou faţă de anul trecut. Şi anul acesta spectacolele sunt cu intrare liberă, dar mulţi spectatori şi participanţi au semnalat că ar dori să ajute festivalul şi ar dori să plătească pentru un spectacol, aşa că o să avem nişte urne şi orice donaţie este binevenită ca să putem să facem bazele ediţiei a treia’, a spus Veress Albert.

Acesta a nominalizat universităţile de artă care participă la festival şi care sunt partenere ale evenimentului, respectiv Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Universitatea Babeş-Bolyai, care va fi prezentă cu studenţi ai mai multor facultăţi, respectiv teatrologie, actorie şi teatru de păpuşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti şi Universitatea din Iaşi.

La rândul său, directorul artistic al Teatrului ‘Csíki Játékszín’, regizorul Vladimir Anton, a arătat că, după succesul ediţiei pilot din 2021, care a avut loc în condiţii de pandemie, în acest an festivalul se desfăşoară într-o perioadă dificilă, în care un război se află foarte aproape de noi, iar scopul evenimentului este unul profund, acela ca adulţii să înceapă să înveţe despre lume şi artă de la cei tineri.

‘Acum, în ediţia a doua, care se întâmplă undeva la trecerea dintre dispariţia unei pandemii şi un război foarte aproape de noi, cred că scopul festivalului este şi mai profund, poate, şi anume că cred foarte tare că e momentul ca noi, adulţii, orice ar însemna asta, să încetăm să-i mai învăţăm noi pe cei din generaţia tânără despre lume şi artă şi să începem să învăţăm noi de la ei mai mult despre lume şi artă. Pentru că, categoric, nici războiul şi nici toate lucrurile atroce de care e capabil omul nu au fost inventate de tineri, au fost inventate de adulţi. Şi cred că, în aceste momente, avem nevoie noi să învăţăm de la ei. Şi trebuie să îi ascultăm şi să le dăm o voce şi să încercăm să-i înţelegem, pentru că numai înţelegându-i pe ei, ne vom înţelege şi pe noi cu adevărat. Şi festivalul ăsta se întâmplă într-un moment, în acest colţ de Europă, foarte straniu şi delicat şi cred că e cu atât mai important ca nişte oameni tineri să aibă o platformă unde să se exprime, să se întâlnească, să comunice între ei’, a declarat Vladimir Anton.

El a ţinut să puncteze că acest festival se adresează celor care ‘sunt la trecerea dintre ceea ce înseamnă perioada de formare în universitate, la academie şi începutul lor sau chiar debutul lor în viaţa profesională’, la eveniment urmând să ia parte şi directori de teatre maghiare şi de teatre româneşti, care ‘vin cu scopul declarat de a căuta oameni tineri, de a-i descoperi’.

Vladimir Anton a mai arătat că, la această ediţie a festivalului, va fi prezent dramaturgul şi regizorul Rodrigo Garcia, despre care a spus că este unul din marii dramaturgi europeni, punctând că ‘din perspectiva breslei teatrale e unul din evenimentele cele mai importante care se întâmplă în România în stagiunea aceasta’.

Rodrigo Garcia va susţine un workshop la festivalul ‘Unscene’, urmând să lucreze atât cu câţiva actori ai treatrului ‘Csíki Játékszín’, dar şi cu proaspăt absolvenţi şi cu studenţi.

În context, Vladimir Anton, a anunţat că pentru procesul de creaţie a lui Rodrigo Garcia se caută o broască ţestoasă, care ar putea deveni şi mascota din acest an a festivalului.

‘Suntem în căutarea unei broaşte ţestoase. Garantăm siguranţa ei, fizică şi emoţională. Dar, pentru procesul de creaţie a lui Rodrigo Garcia suntem în căutarea unei broaşte ţestoase, cât mai mare posibilă’, a spus Vladimir Anton.

Directorul artistic al ‘Csíki Játékszín’ a mai anunţat că, în curând, se va realiza supratitrarea în limba română a spectacolelor teatrului.

Festivalul ‘Unscene’ este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Harghita, dar şi cu Primăria Miercurea-Ciuc.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks