Directorul SRI, Eduard Hellvig, califică drept ‘total greşită’ ideea că, în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi.
‘Este o idee total greşită că în anul 2022 serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, pentru că acel model (…) ţinea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină şi total opusă unei societăţi care îşi doreşte libertate, prosperitate şi siguranţă’, a declarat Hellvig, vineri, într-o conferinţă de presă transmisă online.
În opinia sa, Securitatea a fost ‘un creator de mentalităţi’ şi ‘un administrator cu rol coercitiv al conştiinţelor’.
‘Ce înţeleg eu prin Securitate şi securism: Securitatea a fost mai mult decât o instituţie represivă, ea a devenit, prin puterea discreţionară pe care a exercitat-o în anii comunismului, un creator de mentalităţi, un corector de comportament, un judecător absolut şi un administrator cu rol coercitiv al conştiinţelor. Laboratoarele Securităţii au fost abandonate în grabă în decembrie 1989, dar viruşii dezvoltaţi în ele pătrunseseră deja adânc în societatea noastră. Un astfel de virus, şi cel mai periculos în opinia mea, este securismul. Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea foarte abil tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, în realitate este virusul însuşi’, a spus directorul SRI.