Hope and Homes for Children susţine, în prezent, 210 copii din orfelinatele clasice sau familiale din Ucraina care au ajuns în România şi au fost preluaţi de DGASPC Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Braşov.
Până acum, Fundaţia a oferit sprijin financiar, logistic şi uman în valoare de peste 100.000 de euro în procesul de acomodare şi îngrijire a copiilor cu măsură de protecţie din Ucraina, dar şi prin intervenţii de urgenţă în centrele de primire a refugiaţilor, conform unui comunicat de presă transmis joi.
‘În contextul crizei umanitare din Ucraina, Hope and Homes for Children are ca prioritate susţinerea copiilor care sosesc din orfelinatele ucrainene, prin acordarea de sprijin financiar, logistic şi uman în procesul de acomodare şi îngrijire a copiilor. În prezent, Fundaţia susţine 210 copii ucraineni cu măsură de protecţie ce au ajuns în România şi au fost preluaţi de DGASPC Bucureşti, Iaşi, Prahova, Braşov prin intervenţii dintre cele mai diverse: de la transfer, la pregătirea centrelor în care sunt găzduiţi (cu paturi, saltele, plăpumi, perne, lenjerie), asigurarea hranei, a produselor de primă necesitate, medicamente sau suport psihologic. În total, Hope and Homes for Children a oferit sprijin financiar, logistic şi uman în valoare de peste 100.000 de euro, de la începutul crizei umanitare’, se precizează în comunicatul de presă.
Astfel, în toată această perioadă, Hope and Homes for Children este în permanent contact cu autorităţile naţionale şi judeţene – ANPDCA, consiliile judeţene şi DGASPC-uri – fiind în acest moment parte din Grupul operativ Bucureşti – Sector 3 şi Maramureş, pentru minorii neînsoţiţi şi cu măsură de protecţie care ajung în România.
În aceste zile, 43 de copii (cu vârste între 7 luni – 17 ani) dintr-un centru de plasament din Dnipro, 9 însoţitori şi copiii acestora, au ajuns în Vama Sighetu Marmaţiei după un drum de 26 de ore, unde au fost preluaţi de Hope and Homes for Children şi transferaţi la un centru de zi şi o casă familială din Iaşi. În parteneriat cu DGASPC Iaşi şi DGASPC Maramureş, o echipă de intervenţie a Fundaţiei a fost în permanent contact cu echipa Hope and Homes for Children Ucraina, a asigurat preluarea şi transferul copiilor şi susţine continuu capacitatea partenerilor instituţionali de acomodare şi îngrijire a minorilor – de la oferirea de paturi, saltele, lenjerie, la asigurarea de 4 translatori/zi, la suplimentarea resurselor de hrană, îmbrăcăminte/încălţăminte, produse de igienă şi medicamente.
‘Prioritatea noastră este să salvăm din calea războiului cât mai mulţi copii din centre de plasament ucrainene. Îngrijim acum peste 200 de copii orfani din Ucraina. Mult mai mulţi au nevoie de ajutor. Continuăm să ajutăm direct copii şi familii vulnerabile din România – aceasta ne este menirea – însă în inima noastră am făcut loc şi copiilor instituţionalizaţi din Ucraina. Aşa e normal, aşa e uman,’ declară Robert Ion, director de Fundraising şi Comunicare, Hope and Homes for Children România.