City manager-ul Sectorului 5, Rareş Hopincă, a declarat marţi că autoritatea locală îşi poate asuma evaluarea preliminară din punct de vedere al riscului seismic pentru 5.500 de clădiri, estimând costul acestei operaţiuni între 5 şi 8 milioane de lei.
Precizările au fost făcute la finalul unei întâlniri între reprezentanţi ai PMB şi ai primăriilor de sector pe tema evaluării preliminare a clădirilor din Capitală în ce priveşte riscul seismic. La nivelul Municipiului Bucureşti este vorba despre un total de 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978. Dintre acestea, 5.552 de imobile ar urma să revină Primăriei Sectorului 5.
‘Este absolut urgent şi vital pentru Municipiul Bucureşti să ne ocupăm de clădirile cu potenţial risc seismic. În acest sens, am asumat din partea Sectorului 5 responsabilitatea de a ne ocupa de această cifră repartizată, provizorie, de aproximativ 5.500 de imobile. Disponibilitatea noastră este chiar să ne ocupăm de toate imobilele pentru această identificare preliminară a celor cu potenţial risc seismic. Deci, aici nu a existat niciun fel de divergenţă cu primarul general. Chiar ne dorim să participăm şi să facem acest lucru într-un ritm cât mai alert’, a precizat Rareş Hopincă.
El a menţionat că primăria nu are suficienţi experţi pentru a derula această procedură şi va trebui iniţiată o licitaţie, pentru a găsi firme specializate.
‘La o evaluare preliminară din partea noastră, bugetul alocat pentru identificarea vizuală s-ar situa între 5-8 milioane de lei, pentru toate imobilele din Sectorul 5. Este o sumă însemnată pentru orice sector, dar este o cheltuială care trebuie prioritizată pentru că e absolut necesar să ne ocupă de urgenţă de aceste investiţii’, a spus administratorul public.
Pe de altă parte, el a reproşat Primăriei Capitalei că nu gestionează corespunzător spaţiile verzi şi arterele pe care le are în administrare şi a adăugat că peste 3.000 de copaci ar avea nevoie de avize de defrişare de la PMB.
‘În ceea ce priveşte componentele negative, însă, am rămas totuşi fără răspuns la o mare problemă a Sectorului 5, pentru că Sectorul 5 arată rău acolo unde este administrat de Capitală şi arată bine unde este administrat de sector. M-am săturat şi eu şi cetăţenii să cerem explicaţii primarului general de ce spaţiile verzi nu arată bine, de ce drumurile nu arată bine, de ce peste 3.000 de copaci stau să cadă la fiecare vânt mai puternic, pentru că nu avem, din păcate, avize de la Primăria Generală. Din păcate, aceste întrebări extrem de importante pentru Sectorul 5 şi calitatea vieţii tuturor cetăţenilor au rămas fără răspuns’, a spus Hopincă.