Expoziţiile ‘Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede’ şi ‘Culorile Maramureşului’ a pictorului Traian Bilţiu-Dăncuş au fost vernisate, vineri, la Art Safari.
La eveniment au participat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, scriitorul Horia-Roman Patapievici, prof. univ. dr. Ioan Opriş şi directoarea Muzeului Maramureşan, Mirela Barz.
Ambasadorul Germaniei a subliniat că Paula Modersohn-Becker este un pionier al artei moderne din ţara sa.
‘Avem o expoziţie foarte specială pe care suntem mândri să o împărtăşim cu publicul român şi iubitorii de artă, în acest spaţiu unic. (…) Focusul expoziţiei este pe Paula Modersohn-Becker, un artist expresionist şi un pionier al artei moderne în Germania’, a spus diplomatul.
Scriitorul Horia-Roman Patapievici a afirmat că Modersohn-Becke, mai puţin cunoscută în România, este ‘o artistă revelaţie’.
‘Paula Modersohn-Becker este o artistă puţin cunoscută în România, este o artistă revelaţie atunci când o cunoşti, din toate punctele de vedere, pentru că este o pre-expresionistă cu propria ei genialitate, pentru că a avut îndrăzneli care s-au impus şi prin harul ei, cum ar fi îndrăzneala de a-şi face un autoportret, însărcinată, nud, are o tuşă, o valoare psihologică şi coloristică cu totul specială, este un artist revelaţie’, a subliniat scriitorul.
Potrivit acestuia, Traian Bilţiu-Dăncuş, despre care a mărturisit că a auzit de curând, este un pictor ‘extraordinar’.
‘Este un peisagist de forţă. Numele lui este legat de prezentarea ţăranilor, de scene regionale sau de scene rurale, dar modul în care el le figurează nu este maniera etnografică, este maniera, şi aici puneţi dumneavoastră ceva care să caracterizeze profunzimea acestor volume, acestor oameni monumentali în atitudini care par hieratice. (…) Este un pictor extraordinar, este o revelaţie pentru mine. Faptul că în acest spaţiu avem două revelaţii, Paula Modersohn-Beckerm cu grupul extraordinar de la Worpswede şi îl avem pe Traian Bilţiu-Dăncuş, este un dar de la Dumnezeu’, a spus Patapievici.
Mirela Barz, directoarea Muzeului Maramureşan, a evidenţiat că expoziţia ‘Culorile Maramureşului’ este unică, în condiţiile în care un asemenea eveniment nu a mai avut loc din anul 1969.
‘După mai bine de 50 de ani, Traian Bilţiu-Dăncuş se află pe simezele Bucureştiului. (…) Traian Bilţiu-Dăncuş a fost unul dintre cei mai renumiţi pictori maramureşeni, a fost primul pictor maramureşan care a absolvit Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. A iubit Maramureşul şi în lucrările sale se poate observa cât de mult a iubit Maramureşul. Pentru noi, etnografii, lucrările sale sunt adevărate documente etnografice, pentru că putem urmări viaţa rurală a Maramureşului într-o anumită perioadă de timp, putem urmări arhitectura, portul, tradiţiile, obiceiurile, dar, în acelaşi timp, a iubit foarte mult oamenii şi acest lucru se observă prin portretele pe care le-a pictat’, a afirmat Mirela Barz.
Pictoriţa germană Paula Modersohn-Becker (1876 – 1907) este una dintre cele mai reprezentative figuri ale modernismului, iar lucrările sale sunt expuse pentru prima dată în România, la Art Safari.
Deşi a trăit doar 31 de ani, a lăsat lumii o moştenire artistică de peste 700 de picturi şi 1.000 de desene şi gravuri. Stilul ei distinct şi subiectele îndrăzneţe au declarat-o artistă de frunte a generaţiei ei. A subminat normele nu numai prin modul în care a folosit culoarea, ci şi prin felul în care a pictat subiectele feminine, abătându-se de la standardele tradiţionale de feminitate.
Este prima artistă din lume care s-a pictat nud, dar şi prima artistă cu muzeu dedicat – Paula Modersohn-Becker Museum, în Bremen, Germania, fondat în 1927.
Expoziţia de la Art Safari reuneşte artă grafică şi gravuri realizate de Paula Modersohn-Becker, dar şi de alţi artişti germani recunoscuţi care au făcut parte din colonia artistică din micul sat Worpswede.
Expoziţia este realizată în parteneriat cu Institut fur Auslandsbeziehungen (IFA) şi Ambasada Germaniei în România.
Artist maramureşean de anvergură naţională, premiat, dar marginalizat şi uitat, Traian Bilţiu-Dăncuş (1899 – 1975) este primul pictor român mare al Maramureşului cu studii la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.
Operele sale înfăţişează mai ales satul şi ţăranii maramureşeni, surprinşi în cele mai diverse ipostaze, pe fundalul peisajului spectaculos, cu ocupaţiile lor cotidiene.
Expoziţia reuneşte 120 de picturi, schiţe şi fotografii. Multe dintre lucrări – lotul major – au fost dăruite de familia artistului Muzeului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei, care, după mai bine de o jumătate de veac, le prezintă acum iubitorilor de artă din toată ţara. Acestora li se adaugă şi opere din colecţii private sau ale unor muzee din ţară.