Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, care a plecat înot pe fluviul Rin pentru a susţine, prin mijloacele sale, aderarea României la Spaţiul Schengen, a ajuns luni la Basel (Elveţia) după ce a străbătut, în opt zile, 170 de kilometri din cursa de peste 1.000 de kilometri pe care şi-a propus-o.
Potrivit informaţiilor postate pe pagina sa de socializare, Iancu va înota, de acum încolo, doar cu o autorizaţie specială acordată de Administraţia Fluvială, deoarece intră pe canalul navigabil al fluviului.
‘Acum (…) este un moment important al cursei. De la km 170 nu se poate înota sub nicio formă fără o autorizaţie specială acordată de către Administraţia Fluvială deoarece se intră pe Canalul Navigabil al fluviului. E momentul să mulţumesc din nou MAE şi tuturor misiunilor diplomatice pentru obţinerea autorizaţiei mele de înot. Aşadar…azi este o zi cu mari emoţii pentru întreg echipajul. Vom face cunoştinţă cu navele mari de transport’, a notat Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.
Bibliotecarul Avram Iancu a luat startul, pe 16 iulie, în oraşul Konstanz, din Germania, în cursa prin care şi-a propus să străbată întreg cursul fluviului Rin pentru a susţine, prin înot de rezistenţă, proiectul de aderare a României la Spaţiul Schengen.
Sportivul din Petroşani va înota cei 1.032 de kilometri ai fluviului fără costum de neopren sau alte elemente ajutătoare, la fel ca atunci când a devenit primul om din lume care a reuşit să străbată fluviul Dunărea doar prin forţa braţelor. Durata cursei a fost estimată la 35 de zile.
‘Îmi doresc ca sutele de mii de români care se întorc în ţară de sărbători sau în concedii să nu mai stea la cozi kilometrice obositoare. Îmi doresc ca transportatorii români să nu mai piardă timp şi sume importante de bani prin graniţe inutile. România este în Europa! România este Europa!’, a declarat Iancu, înaintea plecării.
Pentru omologarea performanţei sale, înotul va fi observat oficial de către organizaţiile mondiale de înot în ape deschise. Observatorul oficial va fi instructorul de înot Radu Ileană din Alba Iulia, în vârstă de 37 de ani, cu o experienţă de 14 ani în predarea înotului la Deva şi Alba Iulia.
Avram Iancu este însoţit de un caiacist ca suport acvatic, dar şi de o echipă ce va circula pe teren.
În vara anului 2017, sportivul din Petroşani a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.