Acasă93Hunedoara: CJ va colabora cu asociaţia 'Pur şi simplu verde' în cadrul...

Hunedoara: CJ va colabora cu asociaţia ‘Pur şi simplu verde’ în cadrul tranziţiei energetice a judeţului

Asociaţia ‘Pur şi simplu verde’ va sprijini Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara în cadrul procesului de tranziţie energetică a judeţului, în acest sens urmând să fie creată o Unitate de Implementare a Priorităţilor – Delivery Unit (DU), formată din experţi pe domenii prioritare, a informat joi organizaţia.

Unitatea va funcţiona sub coordonarea preşedintelui CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, acesta apreciind că acţiunile derulate în prezent pe linia tranziţiei energetice vor influenţa următorii 30 de ani în sensul în care judeţul să poată deveni unul cu o economie diversificată şi competitivă.

‘Viitorii 30 de ani vor depinde de capacitatea noastră de a cârmui corect judeţul în tranziţia energetică, în vederea atenuării consecinţelor Pactului Ecologic European prin fructificarea la maximum a Mecanismului de Tranziţie Justă, de punere în aplicare a acestuia. Ne confruntăm cu problemele cauzate de declinul industriilor tradiţionale (minerit, siderurgie, energetică), declinul demografic, fenomenul de migrare, în paralel cu nevoia stringentă de digitalizare. Trebuie să gândim strategic, să acţionăm rapid, să ştim exact ce merge şi ce nu, să reparăm şi să construim durabil. Din această nevoie s-a născut Unitatea de Implementare a Priorităţilor. Să livrăm politici publice realmente benefice pentru oameni, iar obiectivul general este ca, la orizontul anului 2030, Hunedoara să devină un judeţ cu o economie diversificată, competitivă pe plan regional, care oferă hunedorenilor o calitate ridicată a vieţii’, a declarat Laurenţiu Nistor, citat într-un comunicat al organizaţiei.

Conform asociaţiei ‘Pur şi simplu verde’, Delivery Unit-urile sunt structuri mici, concentrate, formate din experţi seniori pe domeniile considerate prioritare. Scopul lor este identificarea priorităţilor în implementarea politicilor publice, a problemelor de aplicare şi găsirea soluţiilor de deblocare pentru politici publice coerente.

‘Hunedoara, alături de Gorj, este principalul exploatator de cărbune, iar 90% din forţa de muncă minieră la nivelul întregii ţări este concentrată în aceste două judeţe. Pe de altă parte, România ar trebui să îşi propună renunţarea la arderea cărbunelui pentru producerea electricităţii până în 2030, iar pentru un judeţ cu specificul Hunedoarei, acest lucru înseamnă că tranziţia lor la economia verde va fi una destul de riguroasă. Nu e loc de erori sau amânări. Comisia Europeană e fermă în obiectivele sale, dar nu cere fără ajutor. Hunedoara e în poziţia de a atrage fonduri europene importante care să o ajute în această tranziţie energetică. Trebuie doar canalizată şi sprijinită în demersul său’, a explicat Ioana Petrescu, preşedinte ‘Pur şi Simplu Verde’, în acelaşi comunicat.

Proiectul Delivery Unit (DU) Hunedoara este finanţat de Enel, care are 47% din producţia de electricitate provenită din surse cu emisii zero.

‘Pur şi Simplu Verde’ va susţine CJ în crearea DU Hunedoara, din primele etape ale conceptului şi până la formarea echipei interne, cu specialiştii din cadrul consiliului judeţean, precizează comunicatul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks