Echipa de robotică a Liceului Teoretic ‘Traian Lalescu’ din Hunedoara a reuşit, pentru a doua oară, să câştige Campionatul Mondial de Robotică ‘First Global Challenge’ cu un proiect ştiinţific care a reunit mai multe soluţii menite să rezolve o parte din problemele legate de pandemia de COVID-19.
Competiţia s-a desfăşurat online, cu participarea a 177 de ţări, în perioada 28 iunie-28 septembrie, iar rezultatele s-au publicat pe 30 octombrie.
‘Campionatul a fost unul atipic, în sensul că scopul principal al concursului a fost elaborarea unui proiect ştiinţific în care echipele trebuiau să identifice o problemă generată de pandemie, din mai multe domenii: sănătate, educaţie, economie, şi să propună o soluţie. Noi am ales sănătatea, am propus o soluţie şi am obţinut primul loc’, a declarat luni, pentru AGERPRES, profesorul Mircea Nistor, mentorul echipelor RobotX şi RobotY de la Liceul ‘Traian Lalescu’ Hunedoara.
Pe lângă proiectul ştiinţific, elevii au desfăşurat şi alte activităţi, cum ar cele de social-media, construirea a patru sisteme de roboţi şi a unui minisatelit care a trebuit realizat şi lansat cu ajutorul unui balon cu heliu.
‘Proiectul nostru a propus un pachet de soluţii pentru combaterea pandemiei. Acesta conţine un sistem de sterilizare termică a măştilor de protecţie, în aşa fel încât ele să poată fi reutilizate de cel puţin 20 de ori, ceea ce ar reduce foarte mult costurile şi deşeurile care se produc în urma lor. Adică, am permite fiecărui om să aibă la îndemână o mască sterilă, fără să fie nevoit să cumpere, de fiecare dată, câte o mască nouă pe care să o folosească două-trei ore’, a explicat Mircea Nistor.
Sterilizatorul este foarte simplu şi ieftin încât oamenii şi-l pot face singuri din carton şi un fir subţire de cupru folosit în bobinaj. Modul de construire se poate regăsi pe un site creat de elevi la adresa www.health4everyone.org, unde sunt prezentate toate componentele proiectului.
În cadrul proiectului, echipa liceului din Hunedoara a propus şi un robot autonom care să sterilizeze saloanele de spital cu ajutorul radiaţiei ultraviolete. Aparatul ajunge la un preţ de aproximativ o mie de dolari, faţă de 96.000 de euro, cât costă unul care efectuează aceleaşi operaţiuni, susţine Nistor.
‘Robotul nostru este capabil să sterilizeze cu UV şi în spatele obstacolelor, ceea ce un robot obişnuit nu o face. Folosim o suflantă cu ‘efect Coandă’. Este un robot mult mai eficient şi mult mai ieftin. În pachet mai era inclus un pachet de senzori de oxigen, care ar fi prins foarte bine în secţiile noastre ATI, mult mai simplu şi mult mai ieftin, cu comandă şi semnalare la distanţă, în aşa fel încât să rezolvăm o altă problemă spinoasă’, a arătat mentorul echipei de la Hunedoara.
O a patra componentă a pachetului este o aplicaţie de calculator care ia legătura cu pacienţii aflaţi în izolare la domiciliu, le adresează întrebări verbal, ascultă răspunsurile şi extrage informaţia necesară, după care prezintă un raport sintetic medicului. În acest fel, medicul este scutit să vorbească cu zeci de persoane, în fiecare zi, ca să afle starea lor de sănătate.
‘Pune exact aceleaşi întrebări standard care se adresează oficial într-o astfel de conversaţie şi ar putea rezolva o problemă legată de suprasolicitarea medicilor, care trebuie să supravegheze atâtea mii de pacienţi, la domiciliu. În plus, ar putea face trasabilitatea contacţilor, să interogheze persoana, cu cine a luat contactul, când şi să decidă dacă e o problemă de răspândire a virusului’, a adăugat Mircea Nistor.
Desemnat în cadrul concursului ca fiind ‘cel mai bun mentor’, coordonatorul echipelor de robotică de la Liceul ‘Traian Lalescu’ şi-a exprimat speranţa că proiectele dezvoltate de elevi vor beneficia de sprijin pentru a putea fi puse în practică.
‘Este tonic să fii apreciat la nivel global. Au fost opt mentori din cele 177 de echipe care au primit acest premiu, fără o anume clasificare. E plăcut (să fii desemnat cel mai bun mentor – n.r.), dar nu este esenţial. Esenţial ar fi pentru noi ca ideile noastre, zbaterea noastră să ajungă să ajungă să fie folosită pe o scară cât mai largă’, a conchis Mircea Nistor.