Numărul copiilor şi adolescenţilor monitorizaţi de către Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Deva este în scădere, comparativ cu situaţia de anul trecut, în prezent în evidenţele instituţiei aflându-se 20 de minori cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, majoritatea având probleme legate de şcoală, a informat, miercuri, instituţia.
Mai mult de jumătate dintre copiii luaţi în evidenţă sunt băieţi, iar în 60% dintre cazuri aceştia provin din familii cu un singur părinte. Aproximativ 80% dintre ei riscă să abandoneze şcoala, după ce au zeci de absenţe nemotivate ori au ajuns în anturaje în care se consumă alcool şi droguri. Alţi 20% dintre copii sunt expuşi riscului de violenţă domestică sau neglijării de către familie.
‘Monitorizarea copiilor se realizează de către asistenţii sociali ai Biroului Asistenţă Comunitară şi se desfăşoară pe perioade de 3 sau 6 luni, în funcţie de numărul riscurilor identificate. În situaţii deosebite, de pildă consumul de droguri, cazurile rămân în atenţia DAS Deva timp de mai mulţi ani, urmărindu-se atât modificările intervenite în situaţia socială, economică şi familială a minorilor sau comportamentul acestora, cât şi frecvenţa participării lor la cursuri şi rezultatele la învăţătură’, au precizat reprezentanţii instituţiei.
Potrivit asistenţilor sociali, doar în 30% dintre cazurile monitorizate anual se observă o îmbunătăţire a comportamentului copiilor, în mare parte pentru că familia sau adolescenţii nu conştientizează pericolul şi refuză ajutorul asistentului social sau al psihologului.
Pe de altă parte, DAS Deva reaminteşte părinţilor obligaţia legală a acestora de a lua măsuri pentru asigurarea prezenţei la şcoală a copiilor, pe perioada învăţământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi este sancţionată de lege cu amendă sau muncă în folosul comunităţii.