Acasă93Hunedoara: 'Pactul pentru tineri' - transportul gratuit al elevilor la şcoală, măsură...

Hunedoara: ‘Pactul pentru tineri’ – transportul gratuit al elevilor la şcoală, măsură de reducere a abandonului şcolar

Transportul gratuit al elevilor la şcoală ar putea reprezenta una dintre soluţiile de reducere a abandonului şcolar, a declarat, joi, la Deva, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor, prezent la dezbaterile proiectului ‘Pactul pentru tineri’, organizate la nivel naţional de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

În opinia preşedintelui CJ Hunedoara, cheltuielile generate de transportul elevilor ar trebui asigurate de la bugetele consiliilor judeţene, deoarece nu toate primăriile dispun de fonduri care să le permită decontarea acestui serviciu.

‘Sunt cazuri în care se renunţă la anumite trasee pentru că nu sunt rentabile, iar primii care au de suferit sunt copiii. Consiliile judeţene să aibă obligaţia de a asigura transportul elevilor de acasă, la şcoală, iar acest lucru ar trebui menţionat şi în Legea învăţământului’, a arătat Nistor, în cadrul dezbaterilor.

Ideea a fost apreciată de preşedinta CONAF, Cristina Chiriac, care a menţionat că din discuţiile de la Deva s-au desprins două aspecte importante: unul referitor la asigurarea transportului elevilor iar cel de-al doilea, la organizarea unor caravane antidrog în vederea prevenirii consumului de substanţe interzise.

‘S-au desprins două idei importante. Una este de a fi suportat din bugetul consiliilor judeţene costul transportului la şcoală pentru elevi, care reprezintă una din piedicile pentru copii şi este practic o treaptă către abandonul şcolar. Sper ca şi celelalte consilii judeţene să fie de acord. Nu am mai auzit până acum o asemenea propunere. A doua propunere cu care plec şi sper să o putem implementa la nivel naţional este caravana antidrog, pentru că din discuţia avută cu Agenţia Naţională Antidrog (…) s-a ivit oportunitatea de a avea acea testare antidrog în şcoli. Sper să îmbrace o formă legală, s-o supunem dezbaterii în comitetul interministerial. Aşa cum aţi văzut la nivel judeţean, atât profesorii, cât şi profesorii spun că este o propunere sustenabilă pentru a reduce consumul de droguri în şcoli’, a precizat preşedinta CONAF.

La rândul său, preşedinta Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, Natalia Intotero, a menţionat rolul important al prevenţiei pentru reducerea abandonului şcolar şi a violenţei şcolare. Ea a arătat că abandonul şcolar este o prioritate pentru noul cadru legislativ, începând de la transportul şcolar gratuit, până la extinderea şi generalizarea programului de acordare a unei mese calde, în următorii patru ani, precum şi acordarea burselor pentru elevi.

Potrivit statisticilor, România are o rată a abandonului şcolar timpuriu de 15%, dublă faţă de Uniunea Europeană, iar 6 din 10 copii care trăiesc în mediul rural au dificultăţi de citit sau de scris.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks