Infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Hunedoara se va dezvolta în următorii trei ani printr-un proiect în valoare de peste 270 de milioane de euro, fonduri europene, câştigat de operatorul regional de apă SC Apa Prod SA Deva, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (CJ), contractul de finanţare fiind semnat marţi la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Proiectul constă în investiţii pentru tratarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei cu 205 km, precum şi dezvoltarea sistemului de colectarea şi epurare a apelor uzate pe o lungime de 45 de km, din care 19 km sunt reţele noi.
‘Una dintre priorităţile administraţiei judeţene hunedorene vizează îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor judeţului prin extinderea şi modernizarea reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare. Astăzi, suntem în măsură să anunţăm semnarea contractului de finanţare pentru un mega-proiect care va fi implementat cu fonduri europene în valoare de peste 270 de milioane de euro. (…) Am promis că vom atrage fonduri nerambursabile pentru că aceşti bani sunt motorul dezvoltări judeţului Hunedoara şi ne ţinem de cuvânt’, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, prezent, miercuri, la ceremonia de semnare a contractului.
Conform unei informări a CJ Hunedoara, în subordinea căruia se află operatorul regional de apă SC Apa Prod SA Deva, prin această investiţie vor fi extinse aducţiunile de apă cu 205 km şi iar altele vor fi reabilitate pe o lungime de 58 km. De asemenea, vor fi construite 26 de staţii de tratare a apei şi vor fi reabilitate alte opt, vor fi construite 19 noi rezervoare noi de apă şi vor fi reabilitate 14.
Totodată, vor fi construite 36 de noi staţii de pompare şi vor fi reabilitate alte 32, în timp ce reţeaua de distribuţie va fi extinsă cu 143 km, iar 91 de km de reţea vor fi reabilitaţi.
Investiţiile în infrastructura de alimentarea cu apă se propun în 38 de unităţi administrativ-teritoriale grupate în şase zone: Orlea – Deva, Crişcior – Brad, Hobiţa – Hunedoara, Baniu – Dobra, Geoagiu şi Zam.
În ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura de colectare şi epurare a apei uzate, acestea sunt propuse în opt aglomerări urbane – Deva, Hunedoara, Brad, Geoagiu, Geoagiu Băi, Simeria, Haţeg, Călan.
Reţeaua de canalizare va fi extinsă cu 19 km, iar 26 de km vor fi reabilitaţi, vor fi construite 12 noi staţii de pompare şi vor fi reabilitate patru, vor fi construite trei staţii de epurare, iar una va fi reabilitată.
Obiectivele acestui proiect major de investiţii sunt, în principal, creşterea gradului de conectare a populaţiei la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, alimentarea cu apa potabilă la standardele de calitate stabilite prin legislaţie, dar şi achiziţia de utilaje şi echipamente performante, necesare în procesul de lucru.
Termen de finalizare al proiectului este 31 decembrie 2025.
Valoarea totală a proiectului, în preţuri curente, costuri eligibile şi ne-eligibile, este de 273.914.060 euro, inclusiv TVA, iar finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă 2021-2027.