Peste 600 de apicultori din judeţul Hunedoara ar putea beneficia de ajutorul de minimis acordat de Guvern pentru a-şi putea acoperi o parte din pierderile pricinuite de vremea capricioasă din perioada martie-mai 2021, a apreciat luni preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Iosif Korb.
Cererile pentru acordarea acestui sprijin financiar pot fi depuse la centrul judeţean APIA până vineri, 26 noiembrie, însoţite de mai multe documente, iar valoarea ajutorului este de 23,7 lei pentru fiecare familie de albine.
‘Nu sunt multe hârtii care trebuie depuse, iar oamenii se pot încadra în termenul anunţat. Principalul este ca apicultorii să-şi depună dosarele la APIA, în această săptămână. Chiar dacă anul apicol 2021 poate fi apreciat mai bun decât media ultimilor trei ani, sunt foarte mulţi apicultori care nu au făcut nimic din diverse motive: nu s-au deplasat cu stupii în pastoral, au avut stupii slabi şi aşa mai departe. Acest ajutor este ca o gură de aer pentru apicultorii din România pentru că îi încurajează, într-un fel, să continue această îndeletnicire’, a declarat, pentru AGERPRES, şeful ACA Hunedoara.
Schimbările climatice şi-au pus amprenta asupra producţiei de miere din ultimii trei ani, care a înregistrat scăderi constante. Situaţia s-a mai îmbunătăţit anul acesta, iar la acest aspect a contribuit şi ajutorul de minimis pentru apicultori, a apreciat reprezentantul ACA Hunedoara.
‘Oamenii au curaj să meargă mai departe. Este foarte important. Eu cred că apicultura este cea mai importantă ramură a agriculturii, prin beneficiile pe care le aduce această insectă mică, albina. Cei care gândesc îşi dau seama că fără albine nu vor exista 70.000 de specii de plante şi viaţa nu poate continua’, a completat Tiberiu Korb.
În judeţul Hunedoara sunt aproape 1.000 de apicultori, dintre care 600 au coduri de înregistrare a stupinelor. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)