Un număr de 82 de copii, cu vârsta între 4 şi 17 ani, din municipiul Deva, care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate se află în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Deva, fiind monitorizaţi pe perioada în care părinţii lipsesc din ţară.
Din totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, mai mult de jumătate (60%) sunt băieţi. Totodată, şapte dintre copii au ambii părinţi plecaţi iar în alte 10 cazuri este plecat părintele unic susţinător al familiei.
‘Conform cifrelor raportate de unităţile de învăţământ, numărul copiilor rămaşi în grija rudelor a crescut cu aproape 11% faţă de anul trecut, dar rămâne, totuşi, sub nivelul din 2020, când au fost înregistrate 115 cazuri’, se arată într-un comunicat al DAS Deva remis, marţi, AGERPRES.
În acelaşi timp, statistica relevă că anul acesta şapte copii au revenit în ţară, după o perioadă mai mare de un an de şedere în străinătate, alături de părinţi.
‘Copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate sunt monitorizaţi de către DAS Deva, pe perioada absenţei părinţilor. Practic, reprezentanţii Serviciului Evidenţă şi Plată Beneficii de Asistenţă Socială urmăresc starea de sănătate a copiilor, adaptarea la noul mod de viaţă, precum şi situaţia şcolară a acestora. De asemenea, copiii pot beneficia de consiliere psihologică gratuită’, a precizat instituţia.
Autoritatea reaminteşte că dacă ambii părinţi sau părintele unic susţinător al familiei urmează să plece la muncă în străinătate, au obligaţia să comunice DAS Deva, în scris, această intenţie şi să desemneze persoana care va avea grijă de copil în lipsa lor. Confirmarea persoanei se face de către instanţa de tutelă.
Fără un reprezentant legal, copiii rămaşi în ţară riscă să nu poată beneficia de anumite tratamente medicale, intervenţii chirurgicale, înscrierea la grădiniţă ori la şcoală sau obţinerea actului de identitate, precizează sursa citată.