Judeţul Hunedoara beneficiază de finanţări în valoare de peste 500 de milioane de euro prin Planul Teritorial pentru Tranziţie Justă (PTTJ), dintre care mai mult de jumătate sunt fonduri destinate investiţiilor în Valea Jiului, au afirmat participanţii la dezbaterea cu tema ‘Programul Tranziţie Justă-Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri’, găzduită luni de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.
Întâlnirea a fost iniţiată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) cu principalii actori locali interesaţi să implementeze proiecte cu ajutorul fondurilor din Programul Tranziţie Justă: antreprenori, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai societăţii civile, ONG-uri şi instituţii publice.
În context, s-a arătat că judeţul Hunedoara se numără printre cele şase judeţe din ţară care beneficiază de fonduri pentru dezvoltare durabilă şi trecerea de la industria poluantă la o industrie verde, prietenoasă cu mediul, în acord cu politicile europene în domeniu.
‘Fondurile pentru Tranziţia Justă reprezintă o gură de oxigen pentru dezvoltarea judeţului nostru. Industrii tradiţionale, precum mineritul sau siderurgia, sunt pe cale de dispariţie şi trebuie să aducem altceva în loc, pentru a asigura locuri de muncă hunedorenilor. Multe capacităţi industriale, în principal exploatări miniere, şi-au închis porţile rând pe rând, au dispărut domenii de producţie conexe, iar Termocentrala Mintia este în plin proces de transformare. Am văzut deja, prin intermediul altor programe europene, ce înseamnă să dispunem de fonduri pentru investiţii. CJ Hunedoara a făcut un efort pentru a atrage aceşti bani în judeţ. Trebuie să fim implicaţi cu toţii, fie că e vorba de administraţiile locale sau de companii private, să facem proiecte competitive, să obţinem finanţările şi să le implementăm cu succes’, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
Prin Planul Teritorial pentru Tranziţia Justă (PTTJ), judeţul Hunedoara beneficiază de peste 500 de milioane de euro pentru care poate depune proiecte, mai mult de 50% fiind fonduri alocate investiţiilor din Valea Jiului, unde minele de cărbune se află într-un program de închidere şi ecologizare.
De asemenea, sunt finanţate proiectele depuse de IMM-uri şi marile companii private care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Hunedoara sau îşi deschid puncte de lucru în judeţ, în zonele vizate de acest program.
Scopul Programului de Tranziţie Justă este acela de a transforma economia într-una verde, ecologică, dar şi de a crea locuri de muncă în compensarea celor pierdute odată cu închiderea capacităţilor de producţie poluante, urmărindu-se o dezvoltare echilibrată a fostelor zone monoindustriale, afirmă autorităţile.