Şantierul de restaurare a incintei fortificaţiei dacice de la cetatea Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, a fost redeschis, proiectul fiind derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara şi finanţat din fonduri norvegiene nerambursabile prin Programul RO-CULTURA, gestionat de Ministerul Culturii.
Potrivit CJ Hunedoara, proiectul are o valoare de peste 2 milioane de euro, iar contribuţia asumată de administraţia judeţeană, sub formă de cofinanţare, se ridică la aproape un milion de euro.
‘Odată cu venirea primăverii, s-a redeschis şantierul de restaurare a incintei fortificate de la cetatea dacică, monument UNESCO, Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei. Proiectul derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara este finanţat din fonduri norvegiene prin Programul RO-CULTURA gestionat de Ministerul Culturii şi are o valoare de peste 2 milioane euro. Aproape un milion de euro reprezintă cofinanţarea asumată de CJ Hunedoara’, se precizează pe pagina de Facebook a CJ Hunedoara.
Proiectul ‘Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european’ este finanţat prin Programul RO-CULTURA, apelul ‘Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice’, fondurile fiind asigurate prin Granturi SEE – fonduri norvegiene, 2014 – 2021.
Promotorul proiectului este CJ Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este More & Romsdal County Council.
Principalele activităţi vizate de proiect constau în restaurarea, revitalizarea şi punerea în valoare a monumentului istoric restaurat. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un killometru lungime, şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori.
Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului UNESCO, astfel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din cetate din perioada daco-romană.
Valoarea totală a proiectului este de 13,29 milioane lei, adică aproximativ 2,74 milioane euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării nerambursabile se ridică la este de 9,18 milioane lei, adică 1,89 milioane euro, şi se constituie din 85% Grant SEE şi 15% de la bugetul naţional. Cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)