Soluţia termoficării prin utilizarea unor centrale care funcţionează pe bază de peleţi a fost prezentată, joi, autorităţilor locale din Deva de către inventatorul Iuliean Horneţ şi deputata Anamaria Gavrilă (AUR), cei doi susţinând că implementarea acestui concept s-ar putea finaliza până în luna noiembrie şi ar costa circa 4,6 milioane euro.
Potrivit acestora, suma care ar trebui alocată pentru investiţie este mai mică decât cea estimată de autorităţi pentru montarea de centrale termice în şcoli, de aproximativ 6 milioane de euro, în condiţiile în care sistemul de termoficare ar putea acoperi atât cele 4.000 de apartamente care nu mai beneficiază de căldură, cât şi unităţile de învăţământ.
‘Costul este sub 5 milioane de euro pentru tot oraşul. Propun ca aceste echipamente să fie montate la punctele termice sau în containere, acolo unde aceste puncte termice s-au vândut. Eu pot face eficientizarea totală a distribuţiei, nu mai trebuie alţi specialişti’, a declarat inventatorul Iuliean Horneţ, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că materialul combustibil al centralelor sunt peleţii produşi din biomasă, în ţară fiind circa 100 de producători iar costurile de încălzire sunt reduse.
‘Peleţii pot fi produşi din tot ce arde. (…) Adunaţi din casă toate deşeurile, crengi, carton, plastic 20%, oase, alte deşeuri, şi se poate face combustibilul necesar în familie. Cu 5 milioane de euro, municipiul Deva poate avea apă caldă şi căldură la discreţie iar peleţi se pot lua de oriunde’, a spus inventatorul.
La rândul său, deputata Anamaria Gavrilă a arătat că municipalitatea din Deva trebuie să găsească o soluţie convenabilă ca preţ pentru oraş, astfel ca toată populaţia să aibă acces la serviciile de termoficare centralizată, în condiţiile în care termocentrala de la Mintia, furnizorul de agent termic, nu mai funcţionează.
În opinia sa, soluţia de termoficare propusă de inventatorul Iuliean Horneţ ar fi cea mai bună de pe piaţă.
‘Este o soluţie despre care noi credem că este cea mai eficientă de pe piaţă. Sunt studii care atestă acest lucru. Vrem să spunem că sunt soluţii care se pot implementa iar dacă demarăm proiectele la timp, ele sunt fezabile. Răspunsul pe care l-am primit de la viceprimarii municipiului Deva este dacă procedural vor avea timp să implementeze această soluţie. Eu am spus şi administraţiei locale că acolo unde este voinţă este şi o cale’, a menţionat Anamaria Gavrilă.
Deputata AUR şi-a deschis joi, la Deva, cabinetul parlamentar, aici fiind aşteptaţi cetăţenii care au diverse probleme sau propuneri.