O echipă formată din opt specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani continuă, luni, cercetările la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, în vederea elaborării unei expertize tehnice, ca urmare a incendiului ce a avut loc la secţia ATI şi care s-a soldat cu decesul a şapte pacienţi.
Specialiştii INSEMEX au început cercetarea la faţa locului în cursul zilei de duminică şi vor continua luni preluarea de probe împreună cu Poliţia Criminalistică şi Parchetul. Acestea vor fi trimise ulterior la sediul INSEMEX din Petroşani unde vor fi analizate în laboratoarele instituţiei.
‘Specialiştii noştri vor indica probele care vor fi recoltate de către Poliţia Criminalistică şi apoi vor fi trimise la INSEMEX în vederea expertizării în laboratoarele de specialitate. Se ridică probe din zonele de interes relevante. De exemplu, locul de apariţie a unei potenţiale surse de iniţiere, de aprindere, locul apariţiei posibilelor scurgeri de gaze – respectiv oxigen, locul apariţiei focarului iniţial, instalaţiile de conducte tehnologice, de cabluri – în cazul instalaţiilor electrice, şi aşa mai departe’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al INSEMEX Petroşani, Artur Găman.
Probele adunate, documentele necesare şi imaginile foto şi video de la locul incendiului vor fi trimise de Poliţia Criminalistică la INSEMEX Petroşani. În urma analizei acestora, INSEMEX va întocmi un raport de expertiză tehnică, ce va fi înaintat Parchetului Constanţa.
Raportul va fi gata anul viitor, a precizat directorul general al INSEMEX.
Şapte pacienţi au murit, vineri, 1 octombrie, în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Întregul spital, unde erau internaţi 125 de pacienţi, a fost evacuat.