Toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, aflate în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, au asigurat acum un serviciu de pază profesionist, după ce miercuri acest gen de protecţie a început să funcţioneze şi în zona siturilor de la Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa.
Cele patru cetăţi dacice menţionate se alătură astfel fostei capitale a Daciei, Sarmizegetusa Regia, unde serviciul de pază este asigurat de mai mult timp, după preluarea acesteia în administrarea CJ Hunedoara, în anul 2013.
‘Începând cu data de 15 decembrie 2021, în cele patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei: Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa este asigurată paza de către o firmă specializată, conform prevederilor Legii nr. 23 din 20 martie 2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora’, a informat Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, instituţie subordonată CJ Hunedoara.
Agenţii de pază aflaţi în serviciu vor colabora cu patrulele de jandarmi, care vor asigura ordinea publică în zona tuturor cetăţilor dacice, monumente UNESCO, din Munţii Orăştiei.
‘Este un prim pas spre normalitate în ceea ce înseamnă protejarea acestor monumente UNESCO. În scurt timp, în zona celor patru cetăţi va fi introdus şi un sistem de supraveghere video, după modelul celui dezvoltat la Sarmizegetusa Regia’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al DGAMPT Hunedoara, Radu Barb.
Cetăţile dacice Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa au fost preluate în administrare de CJ Hunedoara în anul 2020, iar în februarie 2021 aceste monumente au înscrise în domeniul public al judeţului Hunedoara.
Prima cetate administrată de CJ Hunedoara este Sarmizegetusa Regia, unde, din anul 2013 au fost instituite mai multe măsuri de protejare şi punere în valoare turistică a monumentului UNESCO. Situl are acum un regulament de vizitare, drumul de acces a fost refăcut şi este asigurat un serviciu de pază dotat inclusiv cu echipamente de supraveghere video.
Anul acesta, cetatea Sarmizegetusa Regia a fost vizitată de peste 74.000 de turişti.