Expoziţia ‘Diacronia’ va găzdui lucrările a 23 de artişti români şi străini, în cadrul ediţiei din acest an a Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, care va avea loc la Iaşi în perioada 19-28 mai.
Potrivit organizatorilor, expoziţia va încânta publicul prin pictură, instalaţii audio-video, design de obiect, grafică 3D şi sculptură. Ea va putea fi vizitată pe toată perioada desfăşurării RCW şi va avea loc la Baia Turcească.
‘La fel ca Sincronia din 2022, Diacronia este o formă de arhivare a teritoriului creativităţii, un scurt compendiu de conflict cultural şi estetic, un limbaj al stărilor recente, dar şi o topografie a prezentului’, explică, prin intermediul unui comunicat de presă, Marian Pălie, curatorul expoziţiei, artist care conectează mai multe arii de interes, precum fotografia, colajul nonfigurativ, meta-stylingul aplicat şi teoretizat, instalaţiile video.
În cadrul ‘Diacronia’ vor fi expuse lucrările şi a unor artişti precum Anna Thorvaldsdottir, prim-compozitor al Orchestrei Simfonice Islandeze. Compoziţiile orchestrale i-au adus premii de la Filarmonica din New York, Lincoln Center, Consiliul Nordic şi Ivors Academy din Marea Britanie, precum şi colaborări cu multe dintre marile orchestre ale lumii. A fost invitată să ţină prezentări şi cursuri la universităţile Stanford, Columbia, NYU, Nortwestern şi Chicago, precum şi la Sibelius Academy şi Academia Regală de Muzică din Londra.
De asemenea, printre artiştii care vor expune la Diacronia este şi Luca Florian, artist din Bucureşti, a terminat studiile la Kunstakademie Dusseldorf, primind diploma de Meisterschuler. A avut expoziţii personale la CAV Gallery, Atelier 35 şi a fost inclus în expoziţii de grup în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Muzeul Kunst Im Tunnel din Dusseldorf.
În aceeaşi expoziţie pot fi vizionate şi creaţiile Gloriei Grati, artistă din Republica Moldova, stabilită la Timişoara. A absolvit Academia de Arte Vizuale ‘Ioan Andreescu’ din Cluj-Napoca, specializarea Ceramică-Sticlă-Metal, obţinând un masterat în Comunicare Vizuală la Universitatea de Vest. Activitatea sa este reprezentată în numeroase participări la expoziţii, saloane, bienale naţionale şi internaţionale.
Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.
Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.