AcasăStiri generaleIaşi: A fost lansat un manual de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi...

Iaşi: A fost lansat un manual de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi combatere a risipei alimentare

Un manual despre educaţia gastronomică şi combaterea risipei alimentarea fost lansat marţi, la Iaşi, în cadrul unui eveniment organizat de Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.

Cu această ocazie, consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamenului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, a spus că evenimentul contribuie la strategia naţională de dezvoltare durabilă a României 2030.

‘E importantă partea teoretică, partea tehnică, dar şi mai importantă este cum putem să facem acest concept să fie pe înţelesul tuturor şi să atragem cetăţenii în această mişcare. De fapt, e vorba de a-ţi schimba mentalitatea, de a te gândi atât la nivel individual, cât şi de comunitate, cum să ai o viaţă mai sănătoasă, o alimentaţie mai sănătoasă şi toate acele precepte ale Dezvoltării Durabile. De-a lungul anilor am sprijinit multe evenimente care ţineau de educaţie. Astăzi am venit la lansarea acestui manual care e şi cultură gastronomică, e şi educaţie şi reţetar. Rolul nostru e de a fi un catalizator. Alimentaţia sănătoasă înseamnă echilibru, să ai atitudine faţă de organismul tău, să ai respect faţă de el’, a declarat Laszlo Borbely.

Autoarea manualului, Iulia Drăguţ, a afirmat că şi-ar dorit ca educaţia gastronomică să fie introdusă şi în şcoli.

‘Manualul de educaţie gastronomică este o necesitate despre care mi-am dat seama în urmă cu vreo 15 ani, când am lansat Campionatul internaţional de gătit în aer liber, care a fost un alt mod de a face educaţie, iar mai apoi când am organizat Campionatul mondial al tradiţiilor culinare, unde ne-am axat foarte mult pe ideea produsului local şi importanţa acestuia într-o dietă echilibrată. Tot ceea ce înseamnă mâncare înseamnă mult mai mult decât ne închipuim şi am încercat să introducem în paginile acestui manual toate valenţele pe care aceasta le are. Manualul este o invitaţie la a reflecta. Am deschis o altă filă, un alt mod de a privi mâncarea. Abordarea pe care eu o propun e cu totul diferită, pentru că doar aşa putem fi consumatori raţionali: educând oamenii şi explicându-le cum ar trebui să vadă mâncarea. Sper să introducem educaţia gastronomică şi în şcoli’, a declarat Iulia Drăguţ.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks