Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe (SCJU) ‘Sf Spiridon’ din Iaşi şi cea similară de la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Sf Parascheva’ din Iaşi au atins capacitatea maximă pentru bolnavii cu COVID-19, ambulanţele fiind nevoite să aştepte la rând ca să îşi lase pacienţii.
‘Mai multe ambulanţe cu pacienţi pozitivi la COVID-19 sunt în curtea Spitalului de Boli Infecţioase şi niciun spital nu-i poate prelua. Avem nevoie azi de suportul Spitalului Militar şi creşterea capacităţii la celelalte spitale. Apeluri de acasă continuă să vină în dispecerat. Vom mai prelua în UPU trei, patru pacienţi gravi’, a informat şefa UPU SMURD Iaşi, prof. univ. dr Diana Cimpoeşu.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf Parascheva’ din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat că şi această unitate medicală lucrează la capacitate maximă. Unitatea are o capacitate de 233 de locuri, fiind este singurul spital COVID de fază I din zona Moldovei, aici fiind aduse cazurile cele mai dificile.
‘Sunt îngrijiţi peste 200 de pacienţi confirmaţi pozitiv la COVID-19, cu forme medii spre severe, iar în cele două terapii intensive din spital sunt peste 17 pacienţi care au forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV2. Mai mult decât atât, în fiecare pavilion din spital am creat anumite zone pre terapie, cum le-am spus noi, în care medicii de la ATI au în îngrijire şi monitorizare pacienţi posibili pentru terapie intensivă. Strategia de operaţionalizare continuă a paturilor de terapie intensivă, strategia de operaţionalizare continuă a paturilor cu pacienţi care au forme COVID-19 cu forme medii spre severe nu este o strategie corectă din punctul meu de vedere. Singura luptă pe care o putem duce împotriva acestui virus infam este vaccinarea. De aceea revin cu îndemnul ferm de vaccinare, îndemn adresat populaţiei’, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr Florin Roşu. AGERPRES / (A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)